U Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin obilježen Međunarodni dan starijih osoba

U Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Uz pjesmu, recitacije i veselje, u Domu za starije i nemoćne osobe je u ponedjeljak već tradicionalno obilježen Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada. Članovi domskog pjevačkog zbora i literarno-dramske sekcije izveli su prigodni program, a pridružile su im se i članice Udruge umirovljenika Sračinec – Svibovec Podravski koje su izvele skeč.

Međunarodni dan starijih osoba čestitao je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koji najavio da će Dom uskoro dobiti potpuno novi izgled.

- U obnovu Doma će biti uloženo ukupno 28 milijuna kuna, i to u sklopu projekta energetske obnove za koji nam je odobreno 14,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, a uz to ćemo uložiti još 13,3 milijuna kuna vlastitih. Obnovljene će biti fasade u starom dijelu Doma te u depadansi, rekonstruirana kotlovnice, a na krovu će biti postavljena solarna elektrana. Uz to, sve sobe u Domu će biti klimatizirane, što će dodatno podići kvalitetu smještaja – istaknuo je župan Čačić.

Napomenuo je da se briga vodi i o starijim osobama koje su smještene u vlastitim domovima. - Upravo na Međunarodni dan starijih osoba 29 gerontomaćica počinje skrbiti o 145 osoba starijih od 65 godina. Zaposlene su u sklopu EU projekta „Zaposli – Educiraj – Pomozi“, koji je vrijedan 4,5 milijuna kuna, a čiji je nositelj Društvo Crvenog križa Varaždinske županije. U Županiji imamo 122 EU projekta, no ovaj je posebno važan i vrijedan – rekao je Čačić.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin Vesna Vidović-Oreški je istaknula da Međunarodni dan starijih osoba obilježavaju još od 1991. godine kada su Ujedinjeni narodi proglasili taj Dan.
- Nama obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba nije ništa novo, jer svaki dan živimo u skladu s načelima brige o starijim osobama, kojima život nastojimo učiniti što ugodnijim – istaknula je ravnateljica Vidović-Oreški. 
Danas, 2. listopada, u 16 sati u Domu će početi javna tribina „Sigurnost starijih osoba“, koji organizira Savjet umirovljenika i osoba starije životne dobi Varaždinske županije, a glavne teme će biti sigurnost u prometu te opasnost od prevara i krađa. 
Na proslavi u Domu bili su i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, predsjednik Savjeta za umirovljenike Varaždinske županije Vladimir Kozjak, kao i članovi Upravnog vijeća s predsjednicom Mirom Letić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.