Zlatko Dalić apsolutna zvijezda večeri na humanitarnoj aukciji fotografija s kalendara Velike i male zvijezde

dalić

Zlatko Dalić svojim je blagim nastupom i humanošću ponovno pokazao da je ne samo zvijezda među svjetskim nogometnim izbornicima nego i veliki čovjek u svakidašnjem životu. Oduševio je nazočne na humanitarnoj aukciji  i promociji novog humanitarnog kalendara “Velike i male zvijezde”, za pomoć djeci sa sindromom Down, u petak u restoranu Auto stop u Čakovcu.

Ove su se godine velikoj humanitarnoj obitelji,uz njega pridružili i Ana Rucner, Vanna, Dino Rađa, Mia Dimšić, Smiljka Bencet i Martin Sagner, Đurica Drobac, Ivana Paradžiković, Tomislav Jelinčić, Ljubomir i Jan Kerekeš, Bojan i Goran Navojec, Davor Dretar Drele, ali zahvaljujući Dalićevoj toplini i potrebi da pomogne u jednom je trenutku cijela večer bila puna emocija. Zavladala je razdraganost nalik trenucima slavlja zbog srebrne medalje naše reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Rusiji. Zamolili smo ga da komparira te emocije koje ga još prate ma gdje došao.

- Hvala svima vama koji ste pružili  podršku reprezentacoji tijekom ljeta, bilo je to nezaboravno ljeto puno ljubavi, emocija i ponosa i prkosa. Daj bože da se to zajedništvo prenese i na ostale segmente društva. Kad je takva prigoda nemam pravo biti umoran jer ovo je zaista sjajano da pokažemo i djeci da nisu sami. Ova je večer za mene posebna, puno mi je srce i sretan sam što sam tu jer ovoj djeci treba pomoći. Trebalo bi biti više takvih akcija, što više i što češće, jer i tu je hrvatski ponos i hrvatsko zajedništvo u prvome planu, rekao  je te odgovorio na još nekoliko pitanja:

-  Kakav je osjećaj bio vratiti se nakon Rusije u Hrvatsku, Varaždin?

- To je neopisivi osjećaj koji nikad neće proći. Možemo to i ponovit, ali najljepše je kad je nešto spontano, a taj doček je bio toliko lijep i mislim da trenutke koje smo doživjeli nikad ne možemo zaboraviti. Ostat će zauvijek u sjećanju taj ponos, sreća i zadovoljstvo.

- Ima li reprezentacija nakon te pobjede još veću homogenost?

-  Bili smo sjajni u Rusiji ali ne bi bili da nije bilo tog zajedništva i te jedne grupe koja je disala kao jedno, gotovo kao obitelj. Bili smo dva mjeseca skupa i dali sve od sebe i samo smo igrali - za sebe, za svoj narod, za Hrvatsku i napravili sjajan rezultat. Bez zajedništva nema rezultata.

- Što slijedi, kamo idete dalje?

- Evo, imamo sad lagani odmor, a sljedeća akcija je u ožujku kada kreće kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Slijedi ždrijeb u nedjelju u Dublinu.Naravno cilj je reperezentacije plasirati se na Europsko prvenstvo i dalje, na nama je da damo sve od sebe.

 „Velike i male zvijezde” za pomoć djeci sa sindromom Down, od 2013. vode Tamara Peras, rukovoditeljica HRT centra Čakovec i Varaždin i Vjeran Žganec Rogulja, profesionalni fotograf Pixela na način da okupljaju poznate da zajedno s djecom, malim zvijezdama snime 12-lisni kalendar za 2019. godinu.

Kalendar je koncipiran tako da se za svaki pojedini mjesec snimi fotografija neke od zvijezda s mališanima sa sindromom Down, a tematski je vezana uz posao, hobi ili preferencije gostujuće zvijezde. Novcem od prodaje kalendara financiraju se terapije i rehabilitacije djece iz Udruge. Kalendar se tiska u nakladi od oko 10 tisuća primjeraka, a tijekom godina je postao toliko popularan da ga osim u čitavu Hrvatsku, šalju i u inozemstvo.

 

– Do sad smo njegovom prodajom osigurali više od 400 tisuća strogo namjenskih kuna, što je neprocjenjiva vrijednost mališanima i njihovim obiteljima. Poznato je da su osnova napretka kod djece sa sindromom Down stalni i permanentni terapija i rad, a naš je cilj omogućiti svakom djetetu rast i razvoj njegovih sposobnosti do njihovih individualnih maksimuma – kaže Tamara Peras, uz napomenu da je tu aklciju pokrenula s kolegom Vjeranom koji je snimatelj te da nije ni slutila koliko će njihova inicijativa biti dobro prihvaćena od popularnih osobnosti. Nitko od pozvanih dosad nije odbio sudjelovati, a iz godine u godinu raste i iznos prikupljenih sredstava na aukciji, pa će tako, očekuje Tamara, ove godine to biti iznos od gotovo pola milijuna kuna ukupno od početka akcije. Udruga za sindrom Down Međimurske županije osnovana je u ožujku 2004. godine s ciljem okupljanja osoba sa sindromom Down u Međimurskoj županiji. Temeljni cilj Udruge je senzibilizacija društvene zajednice prema osobama sa sindromom Down, pružanje sveobuhvatne pomoći i podrške osobama sa sindromom Down te njihovo puno uključivanje u sve segmente života zajednice, a Tamara od početka podupire rad Udruge. U popratnom programu nastupila je i Gabriela Hrženjak, nova nada estradnog neba i studentica solo pjevanja na Akademiji za glazbu u Ljubljani.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.