Zablistala Područna škola u Cvetlinu: završila energetska obnova zgrade, uloženo gotovo milijun kuna

cvetlin

Učenici i djelatnici Područne škole Julijane E. Drašković u Cvetlinu od ovoga mjeseca borave i rade u daleko boljim uvjetima: gotova je energetska obnova školske zgrade u koju je uloženo gotovo milijun kuna. Završna konferencija EU projekta pod nazivom „Energetska obnova zgrade Područne škole Julijane E. Drašković na adresi Jazbina Cvetlinska 122, Cvetlin“ održana je 29. ožujka.

Ukupna vrijednost projekta prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 926.859,75 kuna. Od toga je 519.149,11 kuna ili 56,6 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Varaždinska županija izdvojila je 407.710,64 kuna ili 43,4 posto, od čega je 239.247,38 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

- Izuzetno smo ponosni što je upravo ova mala škola s 39 učenika prva u kojoj ove godine  obilježavamo završetak radova na energetskoj obnovi, a u sklopu velikog ciklusa ulaganja u čak 22 škole diljem Varaždinske županije. Ukupno će biti uloženo više od 70 milijuna kuna. Radovi traju u velikim školama kao što su Druga gimnazija Varaždin, Srednja škola Ivanec i OŠ Novi Marof, ali istovremeno ulažemo i u područne škole s daleko manjim brojem učenika. Najbolji primjer za to je upravo Područna škola Cvetlin. Time smo u Varaždinskoj županiji još jednom pokazali kako vodimo skrb o tome da sva djeca, bez obzira žive li u malom, velikom mjestu ili gradu, imaju iste uvjete obrazovanja, a čime konkretno dokazujemo provođenje politike jednakih šansi – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak. Područna škola Cvetlin s radom je započela još 1955. godine, a njihova matična škola je OŠ Izidora Poljaka Višnjica. Školska zgrada, koja je sada energetski obnovljena, izgrađena je još 1975., a prije 44 godine.  
- Na školskoj zgradi su energetski obnovljeni vanjski zidovi, kao i strop prema negrijanom tavanu, zamijenjen je dio vanjske stolarije, a sustav grijanja je moderniziran zamjenom postojećih radijatora te postavljanjem termostatskih ventila. Ulaganja će rezultirati značajnim uštedama i manjim računima za grijanje: potrošnja energije za grijanje na godišnjoj razini će biti smanjena za 57,46 posto. Istodobno će biti smanjena količina emisije CO2 za značajnih 57,40 posto. Realizacija svih mjera rezultirala je prelaskom škole iz energetskog razreda D u energetski razred C – rekla je Martina Vusić, ravnateljica OŠ Izidora Poljaka Višnjica.Uz to, Varaždinska županija je sama financirala zamjenu krovišta, u što je uloženo 453.000 kuna, na čemu je ravnateljica Vusić posebno zahvalila Županiji.

Kad je u pitanju projekt energetske obnove, ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava potpisan je u lipnju 2018. godine, nakon čega je u postupku  javne nabave za izvođača radova odabrana tvrtka Gradis d.o.o. iz Savske Vesi s kojima je ugovor bio potpisan u srpnju prošle godine. Sami radovi su započeli u kolovozu i završili nakon pet mjeseci. Savjetodavnu podršku u provedbi projekta pružala je Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije koja upravlja i administrira projektom. Na završnoj konferenciji bili su i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek, ravnatelj JURA-e Krunoslav Blaži i zamjenik načelnika Općine Bednja Ivica Hrenić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.