Koronavirus u Hrvatskoj - situacija se smiruje, samo 24 novooboljelih

Koronavirus u Hrvatskoj - situacija se smiruje, samo 24 novooboljelih

U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 807. Tri osobe su preminule, objavio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu RH.

Evo kronologije HRT-a:

● COVID-19 u Hrvatskoj: novi podaci 


Ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić predstavit će poslijepodne mobilnu aplikaciju Stop COVID-19.

Izvješća iz županijskih stožera

● Vukovarsko-srijemskoj županiji 14 je noovooboljelih od koronavirusa, priopćeno je na konferenciji Stožera civilne zaštite. 5 iz Vinkovaca, 4 iz Cerne, 2 iz Bošnjaka, 1 iz Privlake, 1 iz Vrbanje, 1 iz Šarengrada. Opširnije 

● Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba.

● U splitskom KBC-u umrla je jedna žena, a tri osobe su nove pozitivne na koronavirus, u posljednja 24 sata, navodi Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je osoba pozitivna na koronavirus, objavio je stožer za civilnu zaštitu te županije.

● U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o ženskoj osobi srednjih godina, blage kliničke slike, s poznatim izvorom zaraze, a liječi se kod kuće.

● Devetnaesti dan za redom nema novooboljelih osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije. U posljednja 24 h nije provedeno ni jedno testiranje uzimanjem uzoraka.

● U Osječko-baranjskoj županiji jedna osoba je novozaražena, a dvije su preminule, navodi se u priopćenju Stožera te županije za posljednja 24 sata.  Novozaražćena osobaje s područja Ispostave ZZJZ Osijek.

●  U Zagrebu je protekloga vikenda evidentirano 42 novih pozitivnih na koronavirus, rečeno je na konferenciji za novinare. Ukupno je 190 aktivnih slučajeva. Opširnije

● Na području Zadarske županije nema novooboljelih od koronavirusa, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 87 uzoraka. Na COVID 19 odjelu Opće bolnice Zadar ukupno je hospitalizirano pet pacijenata. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije, priopćeno je iz Stožera.

● Jedan muškarac srednje životne dobi i jedno dijete s područja Virovitičko-podravske županije, novozaražene su osobe koronavirusom u posljednja 24 sata. Oboje su obiteljski kontakti jedne ženske zaražene osobe i trenutačno nemaju simptome bolesti COVID 19. 

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji su dvije novozaražene osobe u posljednja 24 sata. Riječ je o osobama koje su se zarazile u inozemstvu i nisu kontakt s do sada potvrđenim zaraženim osobama s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

● Istarskoj županiji nema novooboljelih, objavio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Božinović o radu Nacionalnog stožera civilne zaštite 

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da je Nacionalni stožer civilne zaštite protuustavno tijelo. Iz Vlade poručuju kako je neobično da predsjednik Republike s jedne strane želi da koronavirus prihvatimo poput karijesa, a s druge zaziva proglašenje izvanrednog stanja, tj. aktivaciju članka 17. Ustava.

- Sve se to odvija u skladu s čl. 16 Ustava RH. gdje izričito piše da se slobode i prava građana mogu ograničiti isključivo zakonom i to ukoliko se time štite sloboda prava, ali je eksplicitno navedeno i zdravlje drugih ljudi. Prema tome,  to je pravni okvir, a izjave ne bi komentirao, rekao je Božinović.

 https://vijesti.hrt.hr/638412/koronavirus-u-hrvatskoj-najnovije-informacije-5

 
 
 
 
 
 
 
 
Volume 90%
 
 



Koronavirus u svijetu

● Kina je danas zabilježila 61 novi slučaj koronavirusa, najveći broj od travnja, koji je rezultat žarišta u tri regije, a koji je potaknuo strahovanja od novog vala epidemije u toj zemlji. Opširnije

● Zdravstvene vlasti Južne Koreje priopćile su kako nemaju dokaze po kojima je osoba koja je prebjegla u Sjevernu Koreju zaražena koronavirusom, zbog čega je zatvoren sjevernokorejski pogranični grad i proglašeno izvanredno stanje, izvijestila je novinska agencija Yonhap. Opširnije

● U svijetu je više od 16 milijuna zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom od kojih je više od polovice na američkom kontinentu. Virus je jučer detektiran i u izoliranoj Sjevernoj Koreji, prenose agencije. Opširnije 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.