U Varaždinskoj županiji 191 novi slučaj zaraze, na bolničkom liječenju 82 osobe, 10 na respiratoru, 1 osoba preminula

U Varaždinskoj županiji 191 novi slučaj zaraze, na bolničkom liječenju 82 osobe, 10 na respiratoru, 1 osoba preminula

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentiran je 191 novi slučaj zaraze koronavirusom.U istom razdoblju preminula je jedna nova osoba pozitivna na COVID-19. Radi se o osobi starije životne dobi, koja je već prije bolovala od drugih teških popratnih bolesti. Na bolničkom liječenju nalaze se ukupno 82 osobe s težom kliničkom slikom, od čega je 58 osoba na odjelu infektologije u Varaždinu, 10 ih je na respiratoru u jedinici intenzivnog liječenja, a 14 u Klenovniku. Tijekom posljednjih tjedan dana evidentirano je ukupno 840 novih slučajeva u Varaždinskoj županiji čime je 7-dnevni broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika dostigao brojku 500.  Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 905, s obzirom da imamo i 55 otpusta s kućnog liječenja. Od samog početka pandemije do danas evidentirano je ukupno 1900 slučajeva zaraze u našoj županiji. U mjeri samoizolacije trenutno se nalazi više od 2.100 osoba, s time da je epidemiološka obrada još u tijeku, što znači da nisu još kontaktirani svi kontakti pozitivnih i nisu svi evidentirani u Centralnom repozitoriju podataka. 

Evidentirana su postupanja u četiri ustanove socijalne skrbi na području Varaždinske županije zbog više pozitivnih korisnika i zdravstvenih djelatnika. Epidemiološka obrada je još u tijeku, izoliraju se kontakti, uzimaju se brisevi, a do sada je ukupno evidentirano 34 korisnika i 18 djelatnika pozitivnih na COVID-19. Kontinuirano se bilježe postupanja u ustanovama odgojno-obrazovnog sustava nakon čega se pojedine grupe vrtićke djece ili razredna odjeljenja stavljaju u mjeru samoizolacije.  

- Situacija je izuzetno zabrinjavajuća, a to se najviše očituje u tome da nam se iz dana u dan povećava broj oboljelih s težom kliničkom slikom i broj osoba kojima je potreban respirator.  Više nego ikada prije ovisimo o suradnji naših sugrađana na način da se poštuju one najjednostavnije mjere i da se osobe koje su pozitivne na COVID-19 ili su bile u bliskom kontaktu s COVID-19 pozitivnom osobom pridržavaju uputa epidemiologa. – poručuju iz Stožera.   U nastavku šaljemo i poveznicu na uputu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja ukazuje na to kako se ponašati ukoliko ste pozitivni na koronavirus ili ste bliski kontakt:  

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/kratke-upute-sto-uciniti-ako-ste-pozitivni-na-koronavirus/

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.