Premijer u Saboru: Vlada se dobro nosi s krizom Covid, donijela je Zakon o obnovi, ali i spasila radna mjesta

PLENKOVIĆ

U završnom obraćanju nakon saborske rasprave o godišnjem izvješću o radu Vlade, premijer Andrej Plenković odgovorio je na pozive oporbe protiv rada Vlade, rekavši da se Vlada dobro nosi s krizom Covid, donijela zakon i osigurala sredstva za obnovu. i sačuvao radno mjesto."Zahvaljujem vam na komentarima i kritikama naših izvještaja", rekao je premijer. Rekao je da je vlada već prepoznala problem koji se razvijao u kineskom Wuhanu početkom siječnja. "Krajem tog mjeseca smijenio sam ministra Kujundžića, a oporba se potom nasmijala i ismijala pitanje Covida 19. Gospodin Zekanović se također smijao virusu", rekao je.

Javno i transparentno pratimo tjedno stanje krizne

krune, a odgovorio je i zastupnicima Grbinu, Benčiću i Tomaševiću. "Što se tiče vapaja gospodina Grbina, Benčića, Tomaševića, rekao bih samo da ne gledate sjednice vlade. Na svakoj sjednici pratimo tjedno stanje krize. Činimo to javno, transparentno i vrlo jasno. Oporba očito živi u Latinskoj Americi, pa nije pratila što Hrvatska radi. autoritet za koronavirus ",Sandri Benčić rekao je da u hrvatskoj javnosti želi ostaviti dojam da ministar zdravstva ne zna koliko ima respiratora u zdravstvenim ustanovama. "Ministar zdravstva zna sve važne podatke u hrvatskom zdravstvenom sustavu, zna sve o respiratorima i respiratore može brzo i lako poslati tamo gdje bi trebali završiti", rekao je.

Odbacio je oporbene tvrdnje da su u tom sektoru vladale improvizacije i da su pokušavali stvoriti dojam da ministar nema uvid u situaciju u svom ministarstvu, rekavši da je to pokušaj onih koji nisu pobijedili na parlamentarnim izborima u srpnju. Osvrnuo se na izjavu bivšeg savjetnika bivšeg predsjednika Stipe Bartulice da su medicinska i zaštitna oprema nabavljane u komunističkoj Kini, rekavši da je Kina jedina spremna prodati opremu jer je drugi nisu imali ili su je zadržali za sebe. Osigurali smo kvalitetnu opremu po razumnoj cijeni, izjavio je premijer.
Premijer se također osvrnuo na optužbe za korupciju. "Vaša glavna ambicija u prošlom mandatu bila je svrgavanje ministra obrazovanja zbog fusnote u časopisu. Sad opet krećete s tim interpelacijama Ćoriću i Berošu. "Što se tiče gospođe Orešković, ona ne zaslužuje komentar, to nisu argumenti koje ona govori, 'bacajući blato' na mene i Vladu", rekao je Plenković.

Vlada je u vrijeme zaključavanja osiguravala plaće zaposlenicima u privatnom sektoru

Osvrnuvši se na primjedbe saborske zastupnice Anke Mrak Taritaš (Glas) na Zakon o obnovi grada Zagreba nakon potresa, premijer je izjavio da ni graditelji, ni arhitekti, ni konzervatori na to nemaju primjedbe. Podsjetio je da je Vlada platila smještaj građana kojima je to trebalo u Cvjetnom naselju, kao i iznajmljivanje stanova i popravak dizala, zamjenu kotlova i manje popravke na zabatnim zidovima. Također je rekao da je vlada osigurala 683 milijuna eura od EU i 200 milijuna dolara od Svjetske banke.

Odbacio je navode oporbe da vlada nije imala strategiju, podsjetivši da je u vrijeme zaključavanja osiguravala plaće zaposlenicima u privatnom sektoru i da, unatoč katastrofalnim prognozama, 400.000 nezaposlenih nije bilo na burzi.
"Ne postoji strategija za vladu koja je uspjela osigurati radna mjesta i plaće u privatnom sektoru u najvećoj krizi u posljednjih 100 godina. Nema 400 000 nezaposlenih koje je spominjao Grbinov prethodnik. Tih 400 000 trenutno nije u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Oni rade. Zašto. Jer netko je u skrovištu donio odluku da plati ljude u privatnom sektoru, skrivajući se iza sjedišta. Da 107 000 poduzetnika može premostiti krizu. To smo učinili skrivajući se ispod stola, da nas ne vide, kao ni na otvorenim sjednicama ", rekao je Plenković.
Osigurali smo i povoljne zajmove za popunjavanje proračunskih praznina stvorenih smanjenjem prihoda uslijed krize Covid i održavanjem investicijskog kreditnog rejtinga, a Hrvatska je odmah nakon srpanjskih izbora ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), naglasio je premijer.  
U vezi s pojavom radikalizacije u hrvatskom društvu, premijer je rekao da 25 godina nakon završetka Domovinskog rata, Bljeska i Oluje neki nisu bili spremni prihvatiti tri pripadnika manjina iz srpske nacionalne zajednice, iako to nije predstavljalo problem od 2007. do 2013. godine 

. izgraditi "sanitarni kordon", posebno za one koji dva desetljeća nakon rata nisu mogli prihvatiti pomirenje i da osam članova parlamenta dolazi iz manjina. ", dodao je Plenković.Izjavio je da ih je njihov dnevni red, nakon što su spriječili pobjedu bivše predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, pokušao ponoviti HDZ-u na parlamentarnim izborima, ali bez uspjeha."Vaš dnevni red je bio ucjena HDZ-a, vi iz Domovinskog pokreta i Mosta izabrali ste Zorana Milanovića za predsjednika. Svojom političkom retorikom i korištenjem 'medija' širite govor mržnje. Širite mržnju kroz tjednik nazvan Hrvatska i lokalna televizija i relativizirajte pokušali ste ubiti hrvatskog policajca. Prešli ste granicu i to sigurno nije prouzročila komunistička Kina ", rekao je Plenković, kritizirajući dio desnice koja se protivila Istanbulskoj konvenciji.
"Nakon toliko godina te Konvencije nema zombija na snazi", dodao je.

Hrvatska policija uspješno čuva granicu u skladu s hrvatskim zakonom

U vezi s migracijama i angažmanom Hrvatske vojske na granicama, Plenković je rekao da će o tome odlučivati ​​vlasti, a da će do tada granicu uspješno čuvati hrvatska policija u skladu s hrvatskim zakonima.Vlada će raditi svoj posao kao i prije, rekao je Plenković na kraju obraćanja podsjetivši oporbu da ih je pozvao na razgovor nakon parlamentarnih izbora, ali oni su to odbili."Kad sam vas pozvao na dijalog nakon izbora, svi ste odbili. Pretpostavljam da vas je bilo sram doći u vladu, a sada vapite za dijalogom", zaključio je premijer.


Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.