Koronavirus: U Hrvatskoj 2890 novih slučajeva, oporavilo se 2645 osoba, u Varaždinu vojska postavlja šatore

šatori

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno rekordnih 2890 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su 34 osobe, izvijestio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite.Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 15.567, među njima je 1307 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 135 pacijenata.Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 62.305 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 717 umrlo.Ukupno se oporavila 46.021 osoba, od toga 2645 u posljednja 24 sata.U samoizolaciji je trenutno 33.467 osoba.  Do danas je ukupno testirano 541.605 osoba, od toga 9317 u posljednja 24 sata.

Zbog sve više oboljelih, a sve manje bolničkih kreveta, na parkiralištu u krugu Opće bolnice Varaždin u tijeku je postavljanje vojnih šatora u kojima će se smjestiti oboljeli od COVID-a. Od 411 kreveta u varaždinskoj Općoj bolnici već više od četvrtine je zauzeto zbog liječenja zaraženih.Župan Radimir Čačić izjavio je da je ta županija na granici pucanja, na najslabijoj točki koja se zove respirator.

- Naši brojevi su ovog trenutka prešli sve europske zemlje koje su najugroženije, osim Belgije i Češke, rekao je Radimir Čačić. Dodao je da je Varaždinska županija sama platila pet respiratora iako je to, prema njegovim riječima, državna obveza.

- Mobilizirali smo svoje resurse u Klenovniku, 35, u Novom Marofu 51 krevet. Izmjestili smo bolesnike u Varaždinske Toplice jer Novi Marof ima sobe s kisikom, a Toplice nemaju.Postavljaju se tri šatora s grijanjem, dimenzija šest puta deset metara, s maksimalnim kapacitetom šatora za 20 ljudi, s krevetima na kat. U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđene su 254 novozaražene osobe, hospitalizirano je 108 osoba s težom kliničkom slikom, a 13 ih je na respiratoru.
- Neki gradovi su se angažirali, Ivanec prvi, bez ikakve pompe, Varaždin je najavio da će se angažirati. Dakle, još dva respiratora će se naručiti, a tri smo dobili iz Ministarstva, iz centralnih resursa, rekao je varaždinski župan.Ovog trenutka Varaždinska županija na raspolaganju ima ukupno 155 ležajeva za bolesnike oboljele od koronavirusa kojima je potreban kisik te 20 respiratora, istaknuo je župan Radimir Čačić.

- U korištenju je 95 ležajeva za bolesnike koji koriste kisik i 13 bolesnika je na respiratoru. Dinamika rasta korištenja kapaciteta vidljiva je iz činjenice da smo prije mjesec dana imali četiri bolesnika u bolnici s korištenjem kisika i nijednog na respiratoru, a prije 15 dana 28 na kisiku i četiri na respiratoru. Zbog ovakve dinamike rasta nakon osposobljavanja, uz osnovnih 90 ležajeva u Općoj bolnici Varaždin, i dodatnih 85 ležajeva koji imaju dostupan kisik, 35 u Klenovniku i 50 u Novome Marofu, odakle su bolesnici izmješteni u Specijalnu bolnicu Varaždinske Toplice, postigli smo kapacitet od ukupno 155 ležajeva.
Danas je započela montaža tri vojna grijana šatora s dodatnim kapacitetom od 60 ležajeva u krugu Opće bolnice Varaždin. Ovi rezervni kapaciteti sa sadašnjom dinamikom rasta predstavljaju rješenje za 10-ak dana i stoga inzistiramo na puno rigoroznijim mjerama.Odabrano je rješenje u krugu Bolnice zbog mogućnosti priključenja na centralnu bolničku kisikanu, mogućnosti racionalnog korištenja bolničkog osoblja i logističkih resursa dezinfekcije, pranja i prehrane, kao i kontrole te zaštite.
Posebno su važni kapaciteti kisika s obzirom da je rješenje s bocama ograničenog trajanja i stoga su u tijeku i potrebni instalacijski radovi – naveo je župan Čačić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.