Novih 1313 slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

Stožer

Uvođenje novih mjera protiv koronavirusa ovisit će o situaciji s brojem novozaraženih tijekom tjedna, a ilegalne stranke (stranke) bit će strogo kažnjene, najavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.Najavio je da će policija, civilna zaštita i Državni inspektorat biti dodatno angažirani na ilegalnim okupljanjima, te pozvao građane da prijave ilegalne stranke, ako imaju takve informacije.
"Pozivam građane koji imaju takve informacije da obavijeste policiju ili civilnu zaštitu koja će postupati vrlo strogo", rekao je Božinović na konferenciji za novinare. To je važno kako se ne bi kažnjavali ugostitelji koji su se uključili u primjenu epidemioloških mjera.Božinović je najavio da će uvođenje novih mjera protiv covid-19 ovisiti o situaciji ovog tjedna. "Stope rasta niže su nego prije nekoliko tjedana. Ako ovog tjedna ne zabilježimo pad, tada bismo razmotrili nove mjere koje bi se mogle odnositi na ograničenja okupljanja, kao i na smanjenje rada određenih aktivnosti, rada od kuće i smjenskog rada", rekao je Božinović.
Govoreći o javnim okupljanjima koja su dobila dozvolu Nacionalnog stožera (Velika Gospa u Vukovaru), Božinović je istaknuo da su to tradicionalni događaji za koje je "teško očekivati ​​da će nestati" te da je odgovorna za stvaranje epidemiološkog okvira za njihovo održavanje.

Beroš: Uz dodatnu odgovornost doznajemo da ne moramo pooštravati mjere

Ministar zdravstva Vili Beroš procijenio je da se broj zaraženih udvostručio u proteklih 6-7 tjedana, a nakon uvođenja novih mjera 26. listopada taj je broj u prvom tjednu opao. Hrvatska je među sedam najboljih zemalja u Europi po broju aktivnih slučajeva na milijun stanovnika.
"Nismo zadovoljni tim brojkama, ali svejedno sve pokazuje da je situacija na neki način stabilna", rekao je Beros. "Ako našu usporedite s europskim mjerama, blažim mjerama postižemo iste, ako ne i bolje rezultate. Kad bi svi poštivali mjere, brojke bi bile puno bolje. Preuzmimo dodatnu odgovornost da ne moramo pooštravati mjere", rekao je.Povećanje broja hospitaliziranih rezultat je, tvrdi, rezultat povećanja broja novoinficiranih od prije dva tjedna, a bolnice u ovoj trenutno imaju rezervne kapacitete.Pozivni centar Ministarstva zdravstva za onkološke bolesnike do danas je primio preko 720 upita, a više od 90 posto upita odnosi se na KB Dubrava, što potvrđuje da bi trebao biti uspostavljen novi postupak zbrinjavanja ovih pacijenata u drugim zagrebačkim bolnicama.

Bubaš: Ciljano testiranje antigen testovima

Zamjenica ravnatelja HZJZ Marija Bubaš najavila je da se zbog velikog broja novoinficiranih ljudi s nekim županijama vode razgovori o ciljanom testiranju testovima antigena.Ističe da se u jednoj županiji epidemija nije smirila od rujna pa je potrebno voditi brigu o socijalnom distanciranju i smanjiti broj kontakata.
"Mladima je teže, ali nije vrijeme za bliske kontakte. Smatra se da bi se u nekim županijama provodilo brzo testiranje antigena kako bi se brzo izolirali zarazni", rekao je Bubas. To, kaže, ne bi bilo masovno testiranje kao u Slovačkoj, već ciljano testiranje određenih skupina.

Sjedište: 1.816 pacijenata na bolničkom liječenju

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1.313 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su 33 osobe, izvijestio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu.Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 15.699, među njima je hospitalizirano 1.816 pacijenata, od kojih je 191 na respiratorima.
Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 85.519 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1.082 umrlo. Ukupno se oporavilo 68.738 osoba, od čega 2.507 u posljednja 24 sata. Trenutno se u samoizolaciji nalazi 35.071 osoba. 
Do danas je ukupno testirano 624.393 ljudi, od čega 4.861 u posljednja 24 sata.


Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.