U Hrvatskoj zabilježeno 1112 novih slučajeva koronavirusa

U Hrvatskoj zabilježeno 1112 novih slučajeva koronavirusa

U posljednjih 24 sata u Hrvatskoj je bilo 1112 novih slučajeva koronavirusa. Od 6426 aktivnih slučajeva 918 je pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je 80 na respiratoru, a umrlo je 17 osoba, priopćio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas 255 619 osoba bilo je zaraženih ovim koronavirusom, od kojih su 5743 umrle, oporavilo se 243 450 osoba od kojih 785 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 21 803 osobe.
Do danas je ukupno testirano 1 461 537 osoba, od toga 6 553 u posljednja 24 sata.
Rast zaraženih u Hrvatskoj koji je u odnosu na prošli tjedan veći za 45 posto ponukao je Nacionalni stožer civilne zaštite, de od lokalnih stožera zatraže pojačani nadzor nad provedbom epidemioloških mjera i dosljednije sankcioniranje ugostitelja koji krše mjere.Očito je da se u Hrvatsku preljeva još jedan ciklus zaraze, koji je krenuo iz južnih županija uz dominaciju novih varijanti koronavirusa, ustvrdio je ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera Davor Božinović na konferenciji za novinare u petak.

Zbog nepridržavanja mjera nešto više od trideset ugostiteljskih subjekata je na popisu inspektorata i policije, a Božinović je poručio: 
"To je izmjena uvjeta koju idućeg tjedna donosi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, idemo to prepustiti instituciji koja je za to nadležna. Važno je da se poruka o nužnosti pridržavanja epidemioloških mjera uhvati svuda i što šire.
Cilj nam je zadržati sustav postojećih mjera u Hrvatskoj u kojoj ljudi žive pod najmanjim restrikcijama dnevnih aktivnosti u odnosu na druge europske zemlje.Želimo postići da se zaustavi širenje virusa i što spremniji uđemo u turističku sezonu. Možemo uspjeti samo ako svatko preuzme odgovornost za ono što se događa na njegovom području.
Ugostitelji koji su otvorili terase zatvorene plastičnim stjenkama ne pridržavaju se propisanih mjera i riskiraju poslovanje svojih kolega. U interesu je cijelog sektora da oni koji krše mjere i odgovaraju - rekao je Božinović.

- Prema današnjim podacima, udio pozitivnih u testiranima je 17 posto, a u posljednjih 14 dana je 11,6 posto - rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.Po 14-dnevnoj incidencijji, koja iznosi 284,45 na 100.000 stanovnika, trenutno smo na 8. mjestu u EU. Najnižu stopu ima Virovitičko-podravska županija (67,8) a najviše Primorsko-goranska županija (666,3), rečeno je.

Dosad su prijavljene 1862 sumnje na nuspojave, i to 1051 za Pfizer, 108 za Modernu, 701 za AstraZenecu, dok za dvije nije poznato o kojem se cjepivu radi.
Capak je rekao i da je izdana uputa zavodima za javno zdravstvo i obiteljskih liječnicima da se na područje gdje ima više starijih osoba i kroničnih bolesnika uputi više cjepiva. Tamo gdje je puno onih u prioritetnoj skupini koji se ne žele cijepiti, može se i mora cijepiti one iz sljedeće skupine.
Capak je rekao da se još čeka nalaz za smrt 33-godišnjeg muškarca, koji je umro 12 dana nakon cijepljenja.
Kad je riječ o pojavi krvnih ugrušaka kod žena, Capak je rekao da se i to još mora istražiti jer se radi o vrlo rijetkim slučajevima. 

-Otkad smo počeli cijepiti AstraZenecom, zabilježeno je 12 slučajeva tromboze venskih sinusa. To je nešto više od očekivanoga, a uglavnom se radi o ženama u dobi od 25 do 55 godina.EMA smatra da se to mora dobro istražiti pa još nije donijela odluku trebaju li se žene u toj dobi izuzeti od cijepljenja. To znači da se smatra da taj rizik nije velik i da je za žene u toj dobi puno veća korist od cijepljenja nego što je prisutan rizik od bolesti. 
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić osvrnula se na jučerašnji zaključak EMA-e o cjepivu AstraZenece.
- Zaključak je da je rizik od blagih nuspojava puno manji od koristi i opasnosti od covida. I dalje će se na stručnoj razini pratiti svaki detalj i sve potencijalne nuspojave koje mogu biti vezane uz cijepljenje - rekla je Markotić.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je zabilježeno 255 619 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 5743 umrle, oporavilo se 243 450 osoba od kojih 785 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji su trenutno 21 803 osobe.
Do danas je ukupno testirano 1 461 537 osoba, od toga 6 553 u posljednja 24 sata.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.