Hodočašće zahvalnosti iz Nina na otok Zečevo

Hodočašće zahvalnosti iz Nina na otok Zečevo

Na čast Dana domovinske zahvalnosti i Dana pobjede tradicionalno se hodočasti iz Nina na otok Zečevo 5. 8. u ponedjeljak. Organizirano je hodočašće pješačenjem i maritimna procesija s prijenosom čudotvornog kipa Gospe od Zečeva.  

U Ninu, gradu prvog hrvatskog biskupa, najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu, koji je već od 7. stoljeća bio snažno vjersko, kulturno i političko središte Hrvatske, od 17. st. se održava svetkovina na čast Gospi od Zečeva. Jedno je od najstarijih marijanskih svetišta ima dugu tradicija koja slavi čudesno ukazanje Majke Božje, a tradicija je očuvana i proteže se više od 5 stoljeća u današnjoj Zadarskoj nadbiskupiji.  

Hodočašće zahvalnosti iz Nina na otok Zečevo odvija se prema slijedećem rasporedu:

6:00 sati Blagoslov hodočasnika pješaka u Gospinom svetištu nekadašnjoj katedrali, a današnjoj župnoj crkvi Sv. Anselma. Hodočasnici se upućuju 13 km prema sjeveru i odlaze u na mjesto Prikazanja Djevice Marije u Njenu crkvu na otočiću Zečevo.

9:00 sati Polazak s Gospinom kipom – župna crkva Sv. Anselma. Kip se prenosi ulicom Gospe od Zečeva do Gospinog mula od kuda započinje maritimna procesija preko Ninskog zaljeva do otoka Zečeva i unos Gospinog kipa u crkvu Gospe od Zečeva.

11:00 sati Sv. Misa na otočiću Zečevu. Nakon Bogoslužja je slijedi okrijepa hodočasnika. Oni blaguju hranu koju su sa sobom ponijeli na hodočašće.

Povijesni podaci govore da se davne 1516. na malom otočiću Zečevu u Ninskom arhipelagu udovici Jeleni Grubišić ukazala Gospa istoga dana dva puta i uputila poruku za narod. Tražeći  neku potvrdu od Gospe Jelena je molila ispred njezinog kipa koji je u crkvi na Zečevu proplakao pravim suzama. Tome su svjedočili mnogi vidioci, pa je Jelena prenijela poruke za narod kako bi se narod spasio od propasti. Uslijed tih događanja i brojnih svjedočanstava o čudesnim zbivanjima potaknula su biskupa Jurja Divnića da ustanovi Blagdan Gospe od Zečeva. Neke su se promjene zbivale tijekom 5 stoljeća koji su povezane sa proslavama.

U suvremenom dobu održavaju se 3 svetkovine, prva 5. svibnja, druga je promjenjiva i održava se ponedjeljkom pred blagdan Uzašašća, a ove godine to je bilo 6. svibnja. Treće se čašćenje Gospe od Zečeva održava 5. kolovoza. Od 2003. je pokrenuto hodočašće zahvalnosti Gospi od Zečeva za slobodnu nam Domovinu Hrvatsku.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.