Svečanom priredbom Gospodarska škola Čakovec obilježila 25 godina djelovanja

gšč

Prije 25 godina, točnije 18. ožujka 1994. godine odlukom Međimurske županije i rješenjem Ministarstva kulture i prosvjete osnovana je Gospodarska škola Čakovec. Tijekom prve godine djelovanja školu je pohađalo 275 učenika u 8 razrednih odjela, a prvih dana i koraka škole na svečanosti povodom obilježavanja jubileja prisjetio se njen prvi ravnatelj Petar Novački. „Učenici koji izlaze iz ove škole mogu biti ponosni i zahvalni profesorima, ali i zajednici što imamo jednu od najuspješnijih strukovnih škola u Hrvatskoj. Presretan sam što je od skromnih uvjeta u kojima je počela raditi, danas škola u svojoj zgradi, širi se i niže uspjehe.

Gospodarsku školu Čakovec danas pohađa 360 učenika, a zaposleno je 60 djelatnika. U obilježavanju 25 godina rada škole, nazočili su i župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman, v.d. pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport Blaženka Novak, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, ravnatelji međimurskih osnovnih i srednjih škola kao i mnogi predstavnici institucija s područja Međimurja.

U ovih 25 godina škola raste i diže se te se možemo pohvaliti da smo dobitnici mnogih priznanja. Dodijeljena nam je nagrada Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore za najbolju školu u Hrvatskoj u području strukovnog obrazovanja, dobitnici smo Erasmus+ povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, prva smo škola u Hrvatskoj koja je nabavila pogon za izradu soka vrijedan 584.030,25 kuna. Svega toga ne bi bilo bez vrijednih učenika i djelatnika, a naši profesori svakodnevno daju sve od sebe te nastoje učenicima pokazati put do najvećih znanja koja će moći iskoristiti kasnije u životu.“ – rekao je ravnatelj Renato Vinko.

Uz kratki film, vremeplov načinjen od fotografija, okupljeni su se prisjetili mnogih uspomena i zbivanja u školi od samih početaka. U prigodnom programu kroz pjesmu, ples i modnu reviju nastupili su učenici i profesori škole pokazavši sve što su naučili.

Čestitke na dosadašnjim rezultatima i uspjesima uputio je i župan Matija Posavec koji je istaknuo kako je Gospodarska škola primjer sustava koji se kvalitetno razvija i gradi sliku uspješnog Međimurja i regije: „Jedino obrazovanjem možemo stvoriti jači identitet, osnažiti gospodarski rast i stvoriti socijalnu pravednost, a sustav koji gradimo u Međimurju polazi od obrazovanja te se svaka srednja škola, pa čak i svaka naša osnovna škola danas može ponositi svojim rezultatima, inovativnošću kojom pridonosi izgradnji modernije, bolje i kvalitetnije zajednice.

U povodu jubileja Gospodarska škola dobila je svoju statuu koju je dizajnirala umjetnica Rusa Trajkova, a sastoji se od 4 dijela koja predstavljaju sektore škole – poljoprivredu, promet, tekstil i osobne usluge. Statua škole dodijeljena je prvim zaposlenicima koji su i danas u radnom odnosu – Jadranki Svenšek, Vesni Stunković, Nives Kocijan i Vladimiru Mastenu. Uz svečanost, održan je i okrugli stol na kojemu su bivši i sadašnji djelatnici i učenici razgovarali o temama obrazovanja, poduzetništva, ali i o odnosu i suradnji učenika i profesora.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.