Hrvatska se u NATO-u pokazala kao pouzdan saveznik te će tako i nastavit poručio Premijer, a Predsjednica istaknula svrhu - obrane mira

PROSLAVA OBLJETNICE NATOA

"Hrvatska se u NATO-u pokazala kao pouzdan saveznik te će tako i nastaviti. Zadovoljni smo što smo dio Transatlantskoga partnerstva jer NATO je jamac sigurnosti za sve države članice. Osim za sigurnost Hrvatske, to je dobro i za sigurnost ovog područja," rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković uoči svečanosti na kojoj je obilježena 10. obljetnica pristupanja Hrvatske Organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora. Republika Hrvatska obilježila je 10. obljetnicu pristupanja u Organizaciju Sjevernoatlantskog ugovora. 
U sklopu svečanosti u povodu obljetnice prikazan je film o borbi za neovisnost Hrvatske i 10 godina članstva Hrvatske u NATO-u

-Prije deset godina Hrvatska je stupila u punopravno članstvo najuspješnijeg vojno-političkog saveza u povijesti. Saveza koji se rukovodi jednostavnim geslom, deklaracijom svrhe i cilja svoga postajanja – cjelovite i slobodne Europe, koja živi, napreduje i prosperira u miru, kao najvišoj vrijednosti kojoj naše države teže“, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, dodavši da su cjelovitost, sloboda i mir ideali koje je Hrvatska usvojila svim srcem, jer nas je naša povijest i tisućljetni san o hrvatskoj državnosti poučio o njihovoj nemjerljivoj vrijednosti. „Hrvatska ove riječi nikada nije shvaćala olako i nije ih naučila ulaskom u NATO, nego ih je zazivala, borila se za njih i branila ih životima najboljih od nas kroz stoljeća, a oživotvorila ih je u Domovinskome ratu pod vodstvom prvog hrvatskog Predsjednika dr. Franje Tuđmana“ poručila je Predsjednica te se osvrnula i na svoje susrete s državnicima drugih članica NATO-a prilikom kojih se hrvatski doprinos Savezu ocjenjuje biranim riječima pohvale i zahvale. Predsjednica je pritom uputila zahvalu svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske, „koji nose najteži dio tereta hrvatskog članstva u Savezu“.

„Upravo su oni svojom nesebičnom i predanom službom u kriznim žarištima diljem svijeta omogućili Hrvatskoj da svoju privrženost ovim načelima i idealima potvrdi djelom – u Afganistanu, Kosovu, na Sredozemlju ili na sjeveru Europe, gdje potvrđujemo naše savezništvo s Poljskom i Litvom, našu privrženost načelima NATO-a i našu odlučnost da iz Europe izbrišemo tragove Hladnoga rata“, istaknula je Predsjednica.

Da se radilo o važnoj epizodi u razvoju hrvatske države istaknuo je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. "Pozicionirala nas je u društvo najrazvijenijih svjetskih zemalja i na taj smo način osigurali dugoročnu stabilnost", kazao je Jandroković. Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je ulogu hrvatskih vojnika u misijama NATO-a kazavši: "Hrvatski je vojnik cijenjen i poštovan. Mi smo ambasardori i jamac mira i sigurnosti Hrvatske", rekao je. Deseta godišnjica članstva obilježava se u vrijeme najlošijih odnosa NATO-a i Rusije od kraja Hladnog rata i pritiska SAD-a na europske saveznike da povećaju vojne proračune.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.