Pročelje Sabora osvijetljeno u ljubičasto u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci

Pročelje Sabora osvijetljeno u ljubičasto u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci, pročelje zgrade Hrvatskoga sabora bit će osvijetljeno u ljubičasto u subotu, 17. studenoga od 16 do 24 sata. Međunarodni dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci obilježava se diljem svijeta, a u Hrvatskoj ovu inicijativu već devet godina provodi udruga Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“.

Sabor se osvjetljavanjem zgrade tradicionalno uključuje u ovu akciju te time daje podršku nastojanjima udruge u senzibiliziranju javnosti za problematiku prerano rođene djece. Simbol globalnog obilježavanja ovog dana postala je ljubičasta rasvjeta jer ta boja u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost.

Prema raspoloživim statističkim podacima, jedno od deset djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj je to više od 2600 djece godišnje. Uz stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika, prijevremeno rođenoj djeci neophodna je podrška specifičnih medicinskih uređaja, no i uz te preduvjete, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti trajne i vrlo ozbiljne. Prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina.

 Uz osvjetljavanje poznatih građevina, Međunarodni dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci obilježit će se diljem Hrvatske različitim programima, okupljanjima roditelja i djece te predavanjima.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.