Potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Dario Scannapieco potpisao je ugovor s Rimac Automobilima o zajmu vrijednom 30 milijuna eura

RIMAC

Potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Dario Scannapieco potpisao je ugovor s Rimac Automobilima o zajmu vrijednom 30 milijuna eura za istraživanje, razvoj i proširenje proizvodnih kapaciteta u Svetoj Nedelji, dok je s Privrednom bankom Zagreb (PBZ) potpisao ugovor o garancijama za kredite inovativnim malim i srednjim poduzećima u iznosu od 25 milijuna eura. Te su dvije aktivnosti omogućene Investicijskim planom za Europu (Junckerovim planom), prenosimo s portala  HRT.  https://vijesti.hrt.hr/476757/rimac-automobili-dobili-zajam-od-eib-a-za-razvoj-prosirenje-kapaciteta 

Izrazivši zadovoljstvo što potpisuje ugovor s Matom Rimcem, Scannapieco je rekao da EIB financira razne sektore, infrastrukturu, turizam, ali i da je impresioniram poslom koji do sada rade Rimac Automobili, njegovim razvojem i povećanjem broja zaposlenika u vrlo kratkom vremenu. Prema njegovim riječima, kredit EIB-a će tvrtki, koja pokazuje mnogo talenta u poslu kojim se bavi, dati novu priliku za razvoj, pogotovo njezinim inženjerima da iskažu svoj puni talent te da oni i Mate Rimac ostvare svoje snove. Isto tako, važno je da se zaustavi odljev visokokvalitetnih stručnjaka iz države, a što se, kaže Scannapieco, jednako događa i u Hrvatskoj kao i u njegovoj Italiji. 

Mate Rimac je istaknuo da im zajam od 30 milijuna eura mnogo znači. "Od Europske investicijske banke dobiti pečat da smo im prihvatljivi za financiranje je iznimno važno jer su kriteriji jako visoki. Tisuće i tisuće firmi se prijavljuje i jako je mali postotak koga oni financiraju", rekao je Rimac.Krediti EIB-a, po njemu su zanimljivi i puno manjim tvrtkama od njegove, jer ih komercijalne banke možda ne bi financirale.  Naglasio je da tvrtka kojoj je na čelu konstantno raste te su samo ove godine zaposlili više od 200 ljudi. Rimac Automobili rade na novim pogonima, novim proizvodima a veliki je naglasak na razvoju novog auta C2. Dio kapitala stoga će bit iskorišten za dovršavanje novih projekata, a najveći dio za rast tvrtke, proizvodnih kapaciteta odnosno pogona, rekao je.
Nije želio ništa konkretno reći o eventualnim novim zapošljavanjima u Rimac Automobilima, no naglasio je da tvrtka ne može ostati u sadašnjim okvirima odnosno da će "ili postati veliki i značajni ili će propasti". "Ako postanemo veliki, ako nam se planovi ispune, onda ćemo sigurno imati tisuću ljudi u sljedećih četiri-pet godina, a ako ne onda smo otišli u drugom smjeru", kaže Rimac. 
Voditelj ureda EIB-a u Zagrebu Anton Kovačev istaknuo je da je ta banka dosada u Hrvatskoj investirala više od 4,7 milijarde eura, a s ugovorima potpisanim u utorak s Rimac Automobilima i PBZ-om te koji će se potpisati u Vladi ukupni će iznos biti veći od pet milijardi eura. "Nastojimo poduprijeti sve dobre projekte u Hrvatskoj, kako u infrastrukturi tako i u gospodarstvu", istaknuo je Kovačev.
Osim toga, predstavnici Europske investicijske banke u Banske dvore donijeli su ugovor vrijedan 300 milijuna eura koji će pospješiti povlačenje novca iz europskih fondova. "Meni je drago da smo sa 63 posto ugovorenosti našeg operativnog programa konkuretnost i kohezija i 13 posto povećanja isplata krajnim korisnicima postigli ono zbog čega smo zapravo danas ovdje a to je da počinjemo koristi ovaj drugi dio zajma", izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. 
A Hrvatska je donirala pola milijuna eura za ublaživanja posljedica migrantske krize. S Privrednom bankom Zagreb potpisan je pak ugovor vrijedan 25 milijuna eura. Taj novac služit će za kreditiranje inovativnih malih i srednjih tvrtki.
Autor: S.S./P.F./HRT
foto: Silvana Skočajić, HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.