Za bečke bicikliste nema „zime“

Za bečke bicikliste nema „zime“

Osnovna bečka zimska biciklistička staza duga je 280 kilometara.

Biciklizam je svake godine sve popularniji i u glavnom gradu Austrije, a zahvaljujući angažmanu gradskih komunalnih poduzeća bečki biciklisti u zimskim mjesecima ne provjeravaju vremensku prognozu svaki dan sa strepnjom.

Bečke su biciklističke staze stoga i zimi vrlo prometne. Na Opernrigu prošle je godine u prosincu u jednom danu zabilježeno 2.307 biciklista, što je u usporedbi s istim mjesecom prije pet godina 800 biciklista više. Brojač na Argentinienstraße u usporedni s 2012. godinom zabilježio je pak povećanje broja biciklista od 50 posto.

Razlog zašto se svaki četvrti od deset bečkih biciklista odlučuje za zimsku vožnju dobra je očišćenost staza od snijega i leda. Bečka zimska služba uklanjanju snijega s biciklističkih staza pristupa jednako kao i s ostalih prometnica, najprije se čiste glavni prometni pravci, a zatim sporedni. Takozvana „osnovna zimska biciklistička staza“ u Beču dugačka je 280 km i prva se čisti. Zbog toga je 20 posto od ukupno 1379 kilometara bečkih biciklističkih staza pogodno za vožnju u zimskim uvjetima.

Svi oni koji nisu sigurni je li njihov put do posla ili škole već raščišćen potrebne informacije mogu dobiti i putem „snježnog telefona“ bečkog poduzeća za upravljanje cestama MA48.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.