Nazire se kraj prometnom kolapsu u Splitu

Nazire se kraj prometnom kolapsu u Splitu

U vlaku koji je krenuo iz Kaštel Starog prema gradskoj luci Split sa zaustavljanjem u Kopilici  potpisana su dva ugovora koja su preduvjet rasterećenja prometa u Gradskoj luci Split i na njezinim prilazima. Radi se o Ugovoru o zakupu zemljišta između Grada Splita i HŽ Infrastrukture te ugovoru s HŽ Cargo. Tim povodom prezentiran je projekt povezivanja Zračne luke Split s Gradskom lukom Split i razvoja intermodalnoga čvorišta novoga glavnog kolodvora Split u Kopilici. Strateški projekt usvojila je Vlada RH na sjednici održanoj u Splitu ove godine.

Iduće ljeto Kopilica će biti povezana vlakom s gradskom lukom koji će voziti svakih 15 minuta. Na prostoru Kopilice će se izgraditi privremeni autobusni kolodvor s 19 perona i željeznički kolodvor, uredit će se četiri parkirališta, od kojih je jedno predviđeno za autobuse i to uglavnom turističke autobuse. U narednom periodu izgradit će se i još jedna željeznička postaja na Trgu Hrvatske bratske zajednice. U proračunu za iduću godinu predviđena su četiri milijuna kuna za ovu fazu projekta. Za trajni projekt preseljenja autobusnoga i željezničkoga kolodvora planira se aplicirati za EU sredstva.

Neostvareni san Splićana

Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, kazala je kako je ovaj projekt neostvareni san građana Splita i okolnih gradova već 20 godina. „Moram istaknuti da smo u cilju realizacije ovog projekta više napravili u posljednjih šest mjeseci nego što smo napravili u zadnjih 20 godina. Ovo je dokaz da se samo zajedničkim pristupom i suradnjom može nešto napraviti. Izrađene su tri opcije studija isplativosti od kojih je jedna najizglednija. Očekujemo da da bi studija izvedivosti ovih linija mogla biti gotova već u siječnju 2019. godine. Nakon toga bi HŽ infrastruktura trebala započeti s natječajima izrade projektne dokumentacije, što je u stvari jamstvo za završetak ovog projekta“, istaknula je Čagalj.

„Ovaj projekt završava u Zračnoj luci Split, koja je po broju putnika skoro dostigla Zračnu luku Franjo Tuđman. On je nužan Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji jer se ne radi samo o povezivanju zračne i trajektne luke, nego svih gradova u okruženju koji gravitiraju prema Splitu. Osnovni preduvjet je dobra suradnja na svim razinama, a nju imamo. Ovim potpisanim ugovorima omogućeni  su preduvjeti kako bismo  rasteretili središte Splita do početka turističke sezone.“, istaknuo je ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Grada Splita, istaknuo je kako ovo nije samo projekt Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, nego se radi o projektu važnom za gradove  Kaštela i Solin te za čitavu splitsku aglomeraciju. „Cilj je spajanje putničke luke koja ima više od 5,5 milijuna putnika i zračne luke koja ima tri milijuna putnika godišnje. Naravno da će taj broj rasti. Kada tome pridodamo oko 300 000 stanovnika koji žive na ovom području, projekt će uspostavom njegove prve faze, tj. izgradnjom intermodalnoga čvorišta u Kopilici do 1. lipnja 2019., već prve rezultate dati ovo ljeto,“ kazao je Krstulović Opara.

 

Vlakom od Solina do centra grada

Župan Splitsko dalmatinske županije Blaženko Boban podsjetio je da su nekad do Trga Hrvatske bratske zajednice prije izgradnje tunela građani Solina i učenici putovali vlakom u Split te da je to bilo najfrekventnije stajalište. „Ovaj projekt je nužan zbog rasterećenja centra Splita, a i zbog puno bržega dolaska u Split iz Kaštela i Solina. Vjerujem da će se projekt realizirati u što je moguće kraćem roku.“, kazao je Boban.

Ivan Kršić, predsjednik uprave HŽ infrastrukture, pohvalio je suradnju s Gradom Splitom. Kazao je da je potpisom ugovora napravljen prvi korak prema konkretnoj realizaciji ovoga projekta. „Omogućili smo Gradu Splitu da u suradnji s HŽ infrastrukturom uredi parkiralište za osobne automobile te parkiralište za autobuse na području Kopilice. Osim toga, HŽ infrastruktura je raspisala natječaje za uređenje tri nova stajališta u Svetom Kaji, Solin-Širini i Dujmovači. Planirani početak radova je u prvim danima ožujka“, kazao je Kržić. Gordan Žurga, direktor HŽ Cargo, također je istaknuo vrlo kvalitetnu suradnju svih uključenih u ovaj projekt. „Podržat ćemo, naravno, razvoj teretnoga prijevoza. Tako da će i HŽ Cargo biti dio ovoga strateškog projekta značajnoga za gradove Split, Solin, Kaštela i Trogir.“, istaknuo je Žurga. Željko Ukić, predsjednik uprave  HŽ putnički prijevoz, kazao je kako je intemodalni terminal u Kopilici vrlo važan za HŽ putnički prijevoz. “Ovaj terminal će omogućiti olakšanje infrastrukture te rješavanje zagušenosti prometom u Gradu Splitu. Pridonijet će revitalizaciji putničkoga prometa u Splitu i okolici.“, istaknuo je Ukić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.