Od siječnja promjene za bečke kavoljupce

Od siječnja promjene za bečke kavoljupce

Početkom iduće godine u Beču započinje pilot-projekt poduzeća „CUP SOLUTIONS“ i Grada Beča. Prvi takav projekt u austrijskoj metropoli za cilj ima smanjenje uporabe jednokratnih šalica za kavu za van. Od sredine će se siječnja u partnerskim ugostiteljskim objektima pri kupnji kave za van dobiti višekratna šalica za koju će se platiti kaucija u vrijednosti jednog eura. Nakon ispijanja će se kave, šalica moći vratiti u neki drugi partnerski ugostiteljski objekt ili u automate koji će preko aplikacije ili u obliku bona vršiti povrat kaucije. Za potrebe će provedbe projekta automati biti postavljeni diljem prvog okruga, primjerice na stanice podzemne željeznice i na javne površine.

Cilj projekta je očuvanje okoliša. Rok korištenja jednokratnih šalica za kavu svega je 15 minuta nakon čega one bivaju bačene u smeće. Bečka je gradska zastupnica za očuvanje okoliša Ulli Sima tom prilikom kazala: „Radujem se ovom pilot-projektu u sklopu kojeg bi već u prvoj godini milijun šalica manje završilo u smeću. Time smanjujemo štetan utjecaj na okoliš i štedimo resurse bez da ograničavamo konzumenta koji će na jednostavan način moći vratiti šalicu“.

Prema nekim procjenama oko 84 milijuna jednokratnih šalica za kavu na godišnjoj razini završi na otpadu u Beču. Uvođenjem bi se višekratnih šalica, koje će se moći koristiti i do 500 puta, na godišnjoj razini spasilo 1300 smreka i uštedjela energija koju u godinu dana potroši 2500 kućanstava. Kada bi se ušteđena energija mogla pretočiti u električni autobus, njime bi 30 ljudi 150 puta moglo napraviti krug oko Zemlje. Direktor poduzeća „CUP SOLUTIONS“ koje je partner Gradu Beču napomenu je kako se već mnogo poznatih pekara i ugostiteljskih objekata priključilo projektu te kako sustav povrata mora biti jednako praktičan i za kupce i prodavače

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.