Tradicionalno uskrsno izdanje poštanske marke - staklena pisanica iz 19. stoljeća

Tradicionalno uskrsno izdanje poštanske marke - staklena pisanica iz 19. stoljeća

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 4. travnja prigodnu poštansku marku Uskrs 2019. Ovogodišnju marku redovitog prigodnog izdanja u povodu Uskrsa dizajnirala je Ariana Noršić, dizajnerica iz Samobora, a naklada iznosi 100 000 primjeraka. Marka s motivom staklene pisanice sa zecom iz 19. stoljeća izdana je u arku od 20 maraka i njezina nominalna vrijednost je 3,10 kuna. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). 

Prigodno izdanje povodom Uskrsa izdaje se već desetu godinu zaredom, svake godine s drukčijim motivom. Ponekad su na markama prikazani religijski, a ponekad svjetovni motivi. Poštanske marke mogu se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr.  

Zec i pisanica tipični su motivi Uskrsa. Oba motiva veliki su umjetnici prenijeli iz prirode i okvira kućnog blagdanskog slavlja na svoje polje, primjerice, Dürerov zec ili Fabergéova jaja za rusku carsku obitelj. Hrvatska pošta motivom na ovogodišnjoj prigodnoj marki podsjeća na te drage elemente Uskrsa. Ovo maleno, stakleno, veoma staro jaje pažljivom je ručnom obradom pretvoreno u pravu umjetninu. 

Od vlati trave do lista na grančici, raskošan je svijet u kojem sjedi mali zamišljeni zec. Dok okrećemo ovu pisanicu, na koju je umjetnik pokušao smjestiti cijeli svijet, svjetlost dopire iz njezine unutrašnjosti, odgovarajući svakoj promjeni izvanjske svjetlosti. Te dvije svjetlosti koje se susreću pravi su podsjetnik na sve ono što Uskrs uistinu jest. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.