BIG Festival 2024: Glazbena čarolija u Baški očekuje vas od 17. do 19. kolovoza

BIG Festival 2024: Glazbena čarolija u Baški očekuje vas od 17. do 19. kolovoza

Prava glazbena poslastica na Krku: Baška će ovog kolovoza ponovo biti domaćin iznimnog glazbenog događanja - Baška International Guitar Festivala 2024! Kao i proteklih godina, festival dovodi eminentne umjetnike domaće i svjetske gitarističke scene, uz raznolik program i prateće aktivnosti.

Od 17. do 19. kolovoza, Baškom i Jurandvorom odzvanjat će zvuci jazza, bluesa, klasične glazbe, world musica i drugih žanrova. Osim koncerata, uživat ćemo i u glazbenim filmovima, izložbi slika temeljenoj na baščanskoj kulturnoj baštini, te premijeri prvog gitarističkog video-albuma. Održat će se i glazbene radionice raznih stilova i tehnika sviranja gitare.

Od svog prvog izdanja, BIG Festival je postao jedan od najprestižnijih hrvatskih festivala gitare, kontinuirano unapređujući turističko-kulturnu ponudu Baške. Na festivalu su nastupila neka od najvećih svjetskih imena gitare, kao i najznačajniji hrvatski gitaristi. BIG Festival nije samo glazbeni događaj za ljubitelje gitare, već prvenstveno festival dobrih vibracija, druženja i uživanja u izvrsnoj glazbi!

Subota, 17. kolovoza - Kompleks sv. Lucije, Jurandvor

19:30 - Nikša Čorić - Izložba slika
19:30 - "Ritam ludila" (Whiplash) - Prikazivanje filma
21:30 - Peppino D’Agostino (USA/I), Dik Banovich (USA) - Koncerti
23:30 - Igor Leonardi (SLO) & Ana Vipotnik (SLO) - After program uz glazbeni nastup

Nedjelja, 18. kolovoza - Kompleks sv. Lucije, Jurandvor

19:30 - "Na korak do slave" (Almost Famous) - Prikazivanje filma
21:30 - Mate Matišić Kvartet (HR), Bruno Mičetić (HR) - Koncerti
23:30 - Damir Halilić Hal: 6&12 (BONUS 9) - After program uz promociju video albuma

Ponedjeljak, 19. kolovoza - Stara riva, luka Baška

21:00 - Jed Becker's Group Ft. Elvis Stanić (HR), Nicolas Kurelic (HR) - Koncerti
Prva večer BIG Festivala donosi uzbuđenje s nastupima nekoliko svjetski priznatih glazbenika! Peppino D’Agostino, američki gitarist talijanskih korijena, jedno je od najvećih imena suvremene akustične gitare. Svojom virtuoznošću i talentom za kompoziciju, osvojio je srca publike diljem svijeta, nastupajući u više od 35 zemalja. Osim zavidne tehnike sviranja jedan od njegovih najjačih aduta je izuzetan talent za kompoziciju pa ne čudi što čitatelji utjecajnog američkog Guitar World Magazinea jedan od njegovih albuma svrstavaju u 3 najbolja izdanja svih vremena! Dik Banovich, veteran blues scene, svojom mješavinom acoustic roots & blues glazbe osvaja publiku već 50 godina, nastupajući diljem Europe, SAD-a i Afrike. Nastupao je s nekim od najprestižnijih svjetskih imena, otvarajući nastupe zvijezdama kao što su James Brown, Peter Green i Paul Jones Band.

Druga večer BIG festivala posvećena je domaćim talentima. Mate Matišić, jedan od najznačajnijih hrvatskih dramskih pisaca i višestruko nagrađivani skladatelj filmske glazbe, donosi svoj jedinstveni gypsy jazz stil. Surađivao je s najvažnijim predstavnicima tog izričaja, a njegov rad prepoznat je i nagrađivan na međunarodnim festivalima. Bruno Mičetić, s diplomom na Jazz Konservatorium Klagenfurt, jedan je od najzaposlenijih i najraznolikijih hrvatskih gitarista, čiji repertoar obuhvaća sve od jazza do rocka. Na ovogodišnjem BIG festivalu predstavit će se kao solist na akustičnoj gitari.

Posljednja večer festivala, smještena na predivnoj Staroj rivi u Baški, donosi nastupe Jed Becker's Group, koju predvodi blues-rock gitarist Emir Grozdanić u pratnji izvrsnih Damjana Grbca na basu i Tončija Grabušića na bubnjevima, koji pripadaju najužem krugu ponajboljih hrvatskih ritam sekcija. Kao poseban gost pridružit će im se Elvis Stanić, najnagrađivaniji hrvatski jazz glazbenik. Ova blues-rock atrakcija garantira vrhunsku zabavu uz bogat glazbeni doživljaj.
Večer će zaokružiti Nicolas Kurelic, talentirani riječki kantautor i gitarist, koji će se predstaviti sa svojim power-rock triom. Njegov glazbeni stil obuhvaća sve od autorskih skladbi do poznatih rock standarda, a njegov virtuozni pristup gitari osvojit će svaku publiku.

After Party uz glazbu, pića i druženje na BIG Festu!

Nakon što koncerti završe, zabava i druženje na BIG Festu neće stati! Ove godine, večeri će se produžiti uz uzbudljiv after program u sklopu kojeg će posjetitelji moći uživati u opuštenoj atmosferi, dobroj glazbi i osvježavajućim pićima.

Prve večeri uživat ćemo uz Igora Leonardija, jednog od najpoznatijih slovenskih glazbenika te svestranog glazbenika i skladatelja, poznatog po svojim etno glazbenim vještinama i suradnjama s brojnim svjetski priznatim glazbenicima, uključujući članove Metallice. Uz njega nastupa Ana Vipotnik, koja izvodi narodne pjesme iz cijelog svijeta i jazz standarde na čak 17 jezika. Druga večer uključuje promociju video albuma Damira Halilića Hala "6&12 (BONUS 9)", monumentalnog projekta koji obuhvaća više od 40 video klipova. Publika će imati priliku vidjeti Halove nevjerojatne tehničke i umjetničke vještine na 6 i 12 žica, a album će biti službeno izdan uoči Božića.

Kako bi večer bila još ugodnija, posjetitelji će moći uživati u ponudi KuSshh bara, koji donosi okuse i mirise Mediterana s otoka Krka. KuSshh nudi raznovrsna alkoholna pića, uključujući nagrađene ginove, rakije i likere, kao i osvježavajuće prirodne sokove od cvjetova kadulje. Ljubitelji vina moći će se prepustiti uživanju u nagrađivanim vinima vinarije Katunar Estate Winery. Otkrijte izuzetnu Žlahtinu Sv. Lucija iz obližnjeg vinograda, koja nudi puno i aromatično iskustvo. Ovo je savršena prilika za opuštanje uz vrhunska pića u društvu prijatelja i drugih ljubitelja glazbe. Ne propustite priliku produžiti večer i uživati u vrhunskoj glazbi, ukusnim pićima i fantastičnoj atmosferi.

Dodatni program - Glazbene radionice

Uz uživanje u ovoj impresivnoj listi izvođača, ambiciozni glazbenici i gitaristički entuzijasti imat će jedinstvenu priliku učiti od najboljih tijekom BIG radionica! Glazbene radionice za blues roots vodit će Dik Banovich, gypsy jazz gitaru vodit će Igor Leonardi, za jazz gitaru Bruno Mičetić, a za electric blues gitaru Emir Grozdanić. Ova rijetka prilika da se stekne uvid u njihove tehnike i kreativne procese ne smije se propustiti!

Glazbene radionice: Početak u 11 sati - Kompleks sv. Lucije, Jurandvor 

17. kolovoza - Dik Banovich - Blues roots
17. kolovoza - Igor Leonardi - Jazz guitar
18. kolovoza. - Bruno Mičetić - Jazz guitar / fingerstyle guitar
19. kolovoza. - Emir Grozdanić - Electric blues guitar

Informacije i prijave na radionice: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uzbudljive glazbene večeri bit će dodatno obogaćene čarobnim filmskim projekcijama pod otvorenim nebom. Kada sunce zađe, naš slikoviti ambijent pretvara se u kino na otvorenom, gdje će posjetitelji moći uživati u izvanrednim glazbenim filmovima koji donose nezaboravne priče i inspiraciju.

Prvoga dana festivala prikazujemo "Ritam ludila" (Whiplash), iznimno hvaljeni film redatelja Damiena Chazellea o odnosu između talentiranog bubnjara i njegovog strogog profesora. Film je osvojio tri Oscara, uključujući nagradu za najboljeg sporednog glumca (J.K. Simmons). Drugoga dana festivala na rasporedu je "Na korak do slave" (Almost Famous), komedija odrastanja redatelja Camerona Crowea. Film prati 15-godišnjeg Williama koji, inspiriran glazbom 70-ih, dobiva priliku pisati za časopis "Rolling Stone". Ovaj film, dobitnik Oscara za najbolji originalni scenarij, donosi priču o ljubavi prema glazbi i važnosti obitelji.
Uz glazbu i film, donosimo vam i čaroliju umjetnosti! Multimedijalni umjetnik Nikša Čorić predstavit će svoju izložbu "Méditerranée mystique" u refektoriju kompleksa sv. Lucije.
Koristeći klasične slikarske tehnike, ali i nekonvencionalne kombinacije poput akrila i ulja, te 3D tehnike impasto, Čorić stvara fascinantna djela. Inspiriran skladbom i video spotom "Méditerranée mystique" Damira Halilića Hala, izložit će slike s temom mrgara - višeslojnih ovčara s tlocrtom u obliku cvijeta.
Baška International Guitar Festival više je od festivala - to je proslava glazbe i kulture koja oživljava čaroliju Baške i Jurandvora na otoku Krku. S ponosom vam predstavljamo izvanredan program koji uključuje vrhunske izvođače, inspirativne predavače i bogat prateći sadržaj. Naša misija je stvoriti nezaboravno iskustvo koje će vas oduševiti, pozivajući vas da se uvijek iznova vraćate. Ovaj festival rezultat je dugogodišnjeg partnerstva između Turističke zajednice Općine Baška i Udruge Hal, s ciljem da vam pružimo najbolje od glazbe u jedinstvenom ambijentu. Okruženi prirodnim ljepotama i bogatom kulturnom baštinom, pripremili smo vam događaj koji ćete pamtiti.

Dođite i doživite magiju BIG Festa, uživajte u vrhunskoj glazbi, kulturnim događanjima i zajedničkim trenucima. Stvorimo zajedno uspomene koje će trajati cijeli život. Vidimo se u Baški!
SLOBODAN ULAZ NA SVA DOGAĐANJA!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.