Počeo Međunarodni festival čipke u Lepoglavi (od 13. do 15. rujna) - izloženi primjerci čipke iz 15 zemalja

Počeo Međunarodni festival čipke u Lepoglavi (od 13. do 15. rujna) - izloženi primjerci čipke iz 15 zemalja

Međunarodni festival čipke najstarija i najznačajnija manifestacija u Lepoglavi, počeo je u petak u Lepoglavi, gradu iznimno bogate povijesti i kulturne tradicije. Posjetitelji ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke od 13. do 15. rujna takomim ove godine mogu razgledati neke od najljepših primjeraka čipki iz čak petnaest europskih zemalja - Slovenije, Slovačke, Poljske, Belgije, Italije, Malte, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Španjolske, Bugarske, Engleske, Francuske, Austrije i Turske. Lepoglava - grad čipke i čipkarstva, za vrijeme festivala ponovo postaje čipkarsko središte Europe.

- Vrijedna kulturna baština koju su nam ostavili pavlini, čini nas ponosnima, no, ta bogata baština ujedno je i velika odgovornost. To vrijedno nasljeđe želimo očuvati i zaštititi i ugraditi u našu sadašnjost ali i budućnost. Univerzalnu ljepotu lepoglavske čipke prepoznao je i UNESCO, koji je još 2009. godine vještinu izrade lepoglavske čipke uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Te fine niti naše čipke povezuju nas s cijelim svijetom, njenu ljepotu želimo podijeliti s drugima pa ćemo na našem festivalu ove godine izložiti najljepše primjerke lepoglavske čipke, čipke iz drugih čipkarskih središta u našoj zemlji, ali i najljepše čipke iz čak petnaest zemalja Europe, među kojima će po prvi puta biti i čipke iz Engleske i Španjolske. Ove ćemo godine, zahvaljujući zemlji - partneru, Republici Turskoj, moći doživjeti i čar i mistiku Orijenta te vidjeti izuzetne primjerke turske čipke.  Ovogodišnja zemlja - partner na festivalu će se predstaviti i sa svojom bogatom gastrnomskom baštinom, stoga dođite u Lepoglavu i uživajte u bogatoj ponudi 28. Međunarodnog festivala čipke - istaknuo je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave. 

Tkanje vremena

Uz bogate izložbe čipki i ove godine na festivalu u Lepoglavi organizirane su radionice te stručni i znanstveni susreti i skupovi u okviru Dana europske baštine u Lepoglavi. - Ovogodišnji  moto festivala je - Tkanje vremena, kako bismo istaknuli koliko je truda, ali i vremena potrebno za izradu čipke. Na posebnoj izložbi posvećenoj prošlosti i sadašnjosti lepoglavske čipke, predstavit ćemo povijesni put naše čipke, od najljepših primjeraka čipke do keramike, nakita i odjevnih predmeta koji su inspirirani lepoglavskom čipkom. Ona je nepresušno vrelo inscipracije, pa ćemo ove godine na modnoj reviji dizajnerice Zdenke Bunić, učenika Srednje strukovne škole, ali i djece iz  dječjeg vrtića u Lepoglavi predstaviti i kreacije koje su inspirirane lepoglavskom čipkom. Svi sudionici ali i posjetitelji festivala moći će sudjelovati i u izradi haljine s prepoznatljivim, stiliziranim motivom lepoglavske čipke.  Za posjetitelje festivala pripremili smo niz atraktivnih izložbi i događanja te bogati kulturni i zabavni program tijekom tri festivalska dana - naglasila je Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave.

Program 28. Međunarodnog festivala čipke počeo je u petak, 13. rujna, predavanjem, demonstracijskim radionicama i modnom revijom u sklopu Dana europske baštine, a nastavljen je izložbom - Lepoglavski festivali kroz filateliju 2 u pavlinskom samostanu, na kojoj sui izložene prigodne dopisnice u izboru Milana Pavlekovića, te izložbom dječjih radova  - Šareni festivali čipke.

Podizanje festivalske zastave uz vatromet

Festival je službeno otvoren u 19 sati, a u 20 sati i 30 minuta, nakon svečanog podizanja festivalske zastave sliedio je tradicionalni vatromet. U subotu će na terasi restorana Ivančica biti otvoren i 15. Tradicionalni sajam, a od 14 sati će posjetitelji imati priliku kušati specijalitete hrvatske i turske kuhinje na priredbi -  Okusi Hrvatske i Turske. U pavlinskom samostanu će od 16 sati biti održana i prezentacija izrade čipke svih sudionika ovogodišnjeg festivala, a u 19 sati će u župnoj crkvi u Lepoglavi nastupiti turska pijanistica Tutu Aydinoğlu. Bogati festivalski program u subotu će završiti koncertom hrvatskih zvijezda - Vanne i Martina Kosovca.

U nedjelju će od 14 sati i 30 minuta biti održan godišnji koncert Limene glazbe Lepoglava, koja će nastupiti s Big bandom iz Čakovca, a nakon već tradicionalne priredbe - Gradonačelnikov gulaš, za kraj ovogodišnjeg festivala, od 19 sati, u Lepoglavi će biti održan i izbor Miss Varaždinske županije za Miss Hrvatske. 

- Na našem festivalu želimo predstaviti najljepše primjerke čipke, ali i istaknuti važnost njene zaštite te umijeće njene izrade. Zato me posebno veseli da ćemo na svečanosti otvaranja promovirati i pet novih majstorica čipkarstva. Čipkarice su zalog da će umijeće izrade lepogkavske čipke biti sačuvano i prenijeto na novi naraštaj čipkarica - poručila je na konferenciji za novinare Karmen Šoštarić, predsjednica udruge Ekomuzej Lepoglava.

Ovogodišnji, 28. Međunarodni festival čipke održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Varaždinske županije, Varaždinske županije i Grada Lepoglave te Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu, Turskog kulturnog centra Yunus Emre, Ministarstva obrazovanja Republike Turske i predstavnika turske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Cijena ulaznice za sve izložbe 28. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi  je samo - 2 eura.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.