Muzej Međimurja Čakovec ostavio je iza sebe jednu vrlo dinamičnu radnu godinu

Muzej Međimurja

Muzej Međimurja Čakovec ostavio je iza sebe jednu vrlo dinamičnu radnu godinu koju ćemo pamtiti ne samo po građevinskim radovima na obnovi, već i po mnoštvu izložbenog i edukativnog programa kojeg smo proveli. - Kaže u svom izvješću za proteklu godinu Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, a mi njezino izvješće donosimo u cijelosti.

Prošlu, 2019. godinu, obilježio je do sada rekordan broj postavljenih izložbi, njih čak 14 te jedno gostovanje naše izložbe u Zagrebu. Izložbenu godinu započeli smo u januaru otvorenjem ozbiljne studijske i tematske izložbe posvećene 100. obljetnici oslobođenja Međimurja od Mađarske, pod nazivom: Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj. Izložba je postavljena u suradnji s partnerskim institucijama: Državnim arhivom za Međimurje i Knjižnicom Nikola Zrinski Čakovec. Uz izložbu je osim kataloga otisnuta i radna bilježnica za edukativni rad sa školama. Posjećenost izložbe bila je za naše prilike vrlo visoka i iznosila je 1700 posjetitelja, a besplatno stručno vodstvo kustosa izložbom odrađeno je za 41 grupu međimurskih osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Izložba je u rujnu gostovala i u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Uslijedila je početkom veljače 14. NOĆ MUZEJA na temu: Muzeji – inovacije i digitalna budućnost. Programi u našem muzeju odvijali su se već od ranog jutra, a ukupna posjećenost bila je 2000 ljudi. Zatim smo u travnju proslavili 65. godišnjicu rada Muzeja tematskom izložbom: Stjepan Leiner, prvi fotograf i preparator čakovečkog muzeja.

Za vrijeme pripreme dokumentacije za izložbu sređena je povijesna arhiva Muzeja od početka rada do danas. Povodom Dana županije u galeriji zgrade Scheier postavili smo dokumentarnu izložbu 100. obljetnica prijenosa kosti Zrinskog i Frankopana, a već idući mjesec u istoj galeriji postavili smo i izložbu Priča o uspjehu: Vizija Elemera Vajde koja živi više od stotinu godina koja je bez obzira na kratkoću trajanja polučila vrlo pozitivan odjek u javnosti. U svibnju je uslijedila izložba Nenada Opačića – KIBORZI u izložbenom salonu, dok je u stalnom postavu postavljena gostujuća izložba Fotografije i dokumenti 112. brigade Hrvatske vojske.

U Muzejsko-informativnom centru postavljena je mala izložba Vremeplov igračaka koju je popratio ciklus edukativnih radionica specijaliziranih na temu izrade tradicionalnih igračaka. Uslijedile su hit izložbe suvremenih umjetnika mlađe generacije: Zorana Šimunovića: Hommage prostoru i Ane-Marije Kralj aka Merien King: Proces. Tijekom ljeta održane su izložbe: 9. umjetnička kolonija Štrigova – Željko Mucko i IV. Zrinski Art Festivala - Woodstock, da bi početkom jeseni javnosti otvorili još jednu dugo i pomno spremanu biografsku i posthumnu izložbu Slobodan Benković – Boć. U studenom je uslijedila izložba: Kroz 70 godina – dokumentarna izložba povodom 70. obljetnice čakovečke KUU Veseli Međimurci, dok je u prosincu u stalnom postavu postavljena i otvorena dokumentarna izložba fotografija nastalih za vrijeme provođenja projekta Muzej za pogled – edukativno-kreativnih radionica s djecom iz autističnog spektra.

Ono čime se u Muzeju iznimno ponosimo i čemu težimo je edukativna djelatnost i prijenos saznanja i ljubavi za zavičajnom kulturnom baštinom na mlađe generacije. U 2019. godini održano je ukupno 63 radionica na kojima je sudjelovalo oko 1000 djece. Osmišljen je edukativno-kreativni projekt Pedagoškog odjela za edukaciju predškolske i školske djece pod nazivom Muzeologajnica. Sastoji se od niza radionica na teme vezane uz baštinu Međimurja koje su povezane s Nastavnim planom i programom za osnovne i srednje škole. Povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja održana je edukativna manifestacija Mali školski kustosi. Na manifestaciji je sudjelovalo 7 škola; 21 učenik; 6 mentora. Odabrani su najbolji školski kustosi od strane žirija, no svi su nagrađeni.

Od ostalih manifestacija tijekom godine održan je Kraljev rođendan 24. travnja u građanskom vrtu Memorijalne zbirke slikara Ladislava Kralja Međimurca tijekom kojeg su održane slijedeće aktivnosti: akcija dosadnje ukrasnih biljaka, otvoreni slikarski atelier s Bojanom Miljančićem te plesna točka Artem Nocturno skupina Master plesnog studija Vivona. U listopadu je na istoj lokaciji održan Međunarodni sajam zdrave hrane – Z domačega vrta u sklopu manifestacije Kraljeva jesen. Sajam je održan u suradnji s LAG-om Međimurski doli i bregi, a posjetilo ga je rekordnih 700 ljudi.

Na međunarodni Dan europske baštine 23. rujna premijerno su prikazana dva nova filma o nematerijalnoj baštini Međimurja: Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske i Medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije. Muzej već treću godinu za redom snima i producira dokumentarne filmove u sklopu projekta Dokumentiranja nematerijalne baštine Međimurja.

Od arheoloških istraživanja odrađena su sustavna arheološka iskopavanja nalazišta Stari grad Čakovec i probna arheološka iskopavanja nalazišta Bistričko polje II kod Donjega Vidovca.

Od građevinskih radova na palači Starog grada odrađena je konstruktivna sanacija JI dijela krovišta i drenaža vanjskog zida JI krila palače. U sklopu projekta Rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine sufinanciranog iz EU fondova izgrađen je faksimil barokne zgrade u sklopu dilatacije IV fortifikacije Starog grada, sanirana je statika središnjeg bastiona dilatacije III te su odrađeni manji građevinski zahvati unutar ostalih dijelova fortifikacije (mali bastion, terasa, toranj...). U sklopu projekta Living castles također, sufinanciranog iz EU fondova, odrađeni su završno-obrtnički radovi na 2. katu JI krila: elektroinstalacije, grijanje, polaganje parketa, soboslikarski radovi kako bi se postavili uvjeti za produžetak stalnog postava na temu obitelji Zrinski.

Na našim programima surađivali smo s brojnim udrugama i pojedincima, a na kraju svega, ukupan broj posjetitalja Muzeju u 2019. godini bio je 12.014 ljudi. Veselimo se novim izazovima u 2020. godini i nadamo se povećanju posjeta otvorenjem dodatnih sadržaja unutar stalnih postava na čijem ostvarenju naši kustosi trenutno marljivo rade.

Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.