Josip Botteri Dini u Klovićevim dvorima predstavlja 60 godina plodnog umjetničkog stvaranja

Josip Botteri Dini u Klovićevim dvorima predstavlja 60 godina plodnog umjetničkog stvaranja

Josip Botteri Dini u Klovićevim dvorima predstavlja 60 godina plodnog umjetničkog stvaranja, Otvaranje velike izložbe plodnog umjetničkog stvaranja ovoga četvrtka 18.travnja predstavlja opus koji djeluje u svojoj širini, novom nastajanju i obogaćivanju hrvatske suvremene umjetnosti. Veliki hrvatski umjetnik, Josip Botteri Dini  na ovoj se izložbi predstavlja s oko 150 djela u retrospektivi osamdeset godina života i šezdeset godina stvaranja umjetničkih dijela od ranih studentskih dana do njegove itekako plodne svakidašnjice.

Izložba se otvara u uglednoj hrvatskoj galeriji Klovićevi Dvori na Gornjem Gradu, u povijesnoj jezgri grada Zagreba, inače mjestu rođenja umjetnika Josipa Botteri Dinija. Očito jest, da je umjetnik duhovno i umjetnički srastao u oba grada što potvrđuje i nastavak ove izložbe u Splitu na početku ljeta u palači Milesi. Izložbe su geografski i vremenski putokaz u njegov ogroman umjetnički opus.

U javnim prostorima, to su kod Botteri Dinija vrlo često sakralni objekti, u njemu svojstvenom opusu unutar suvremene sakralne umjetnosti. I doista, od Melbournea i crkve Leopolda Mandića, do veličanstvenog mozaika u Nacionalnom svetištu Svetog Josipa u Karlovcu i Križnog puta iz samostana Svete Katarine u Splitu put umjetnika bio je i njegov izvorni niz iznimnih umjetničkih ostvarenja.

Upravo spomenuti Križni put bit će izložen u Klovićevim dvorima. Bremenita hrvatska povijest i hrvatska kulturna baština zrače iz umjetničkih djela splitsko-zagrebačkog umjetnika Josipa Botteri Dinija. Recimo da su mnoga njegova djela nastala na moru, uz gradove kao Split i gradiće kao Bol. Uvijek blizu kamena ili na kamenu, uz borove ili masline, pored riba na udici ili u pećici. 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.