U prodaji je reizdanje prve maxi singlice koja je obilježila početak legendarnog Prljavog kazališta – „Televizori“

Od danas je u prodaji reizdanje prve singlice zagrebačkog rock sastava Prljavo kazalište – "Televizori" u remasteriranoj verziji. Riječ je o singlici koja je označila prekretnicu ne samo za bend već i za cijelu domaću glazbenu scenu, pogotovo unutar punk žanra kojem su pripadali na svojim počecima.

Ova prva singlica "Televizori", koja se sastoji od tri pjesme: "Televizori", "Majka" i "Moje djetinjstvo", predstavlja jedno od najvažnijih izdanja u ranoj karijeri Prljavaca. Singlicu je producirao Vedran Božić, poznat po svom radu s mnogim istaknutim rock izvođačima. Pod njegovim vodstvom, Prljavo kazalište uspjelo je zadržati svoju sirovu energiju, ali i polirati svoj zvuk. Svi članovi benda potpisani su kao autori pjesama, što jasno dokazuje njihov kolektivni doprinos i jedinstvenu kemiju koja je bila ključna za njihov uspjeh. Na ovoj singlici su Tihomir Fileš (bubnjevi), Jasenko Houra (ritam gitara i prateći vokal), Ninoslav Hrastek (bas gitara), Davorin Bogović (vokal) te Zoran Cvetković (gitara).

Remaster "Televizora" je napravio Goran Martinac, a lacquer je rezao Grammyjem nagrađen mastering inžinjer Sean Magee u legendarnom Abbey Road Studiju. Za omot reizdanja pobrinuli su se originalni dizajneri – Bachrach & Krištofić, te su u novom likovnom oblikovanju implementirane dodatne fotografije s tadašnjeg sessiona za cover albuma, kao i tekst Jure Ilića koji čitatelje vraća u tadašnje vrijeme i glave tadašnjih članova benda. Uz izdanje dolazi i download kartica za preuzimanje ovog maxi singla.

"I nije to bilo kakva ploča! Smatra se da je pjesma "Televizori" po kvaliteti jedan od najznačajnijih uradaka Prljavog kazališta, na kojem se jasno prepoznaje njihov (ili bolje rečeno Jasenka Houre) kasniji autorski stil. Tako su Prljavci pretekli sve ostale punk 'začinjavce' i postali punk prvaci u domaćoj diskografiji", rekao je Jurica Ilić. 

Singlica "Televizori" zasigurno ostaje jedno od najvažnijih izdanja u povijesti regionalnog rocka. Njena tri moćna uratka jasno prikazuju talent i viziju benda, a njihov utjecaj se osjeća i danas. Prljavo kazalište time je cementiralo svoj status kao jedan od pionira punk rocka u regiji, pritom ostavljajući neizbrisiv trag na glazbenoj sceni.

Ovaj bend, osnovan 1977. godine u zagrebačkoj četvrti Dubrava, brzo je postao sinonim za punk rock u bivšoj Jugoslaviji. Bend su osnovali prijatelji iz djetinjstva, a njihov sirovi zvuk i energični nastupi brzo su privukli pažnju mladih ljubitelja glazbe. Ova singlica nije samo komercijalno uspješna već i kritički priznana, čime je Prljavo kazalište postavilo temelje za svoju buduću karijeru. Njihova sposobnost da kombiniraju svoju punk energiju s odličnim tekstovima svakako ih je izdvojila od ostalih bendova tog vremena. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.