Šuma Čovjek singlom „Ringišpil“objavili istoimeni album, naslovna pjesma podsjeća na veselu i sanjivu glazbu iz poznatih filmova

Transkulturni bend Šuma Čovjek objavljuju svoj treći album istoimenim singlom ‘Ringišpil’, a ujedno su najavili turneju po švicarskoj klupskoj sceni!

S akrobatskim jezičnim skokovima između francuskog, hrvatskog, arapskog i njemačkog, priče se pričaju na materinjskim jezicima dvojice glavnih pjevača, Ivice Petrušića i Hafida Derbala. Pjesme funkcioniraju kao dueti ili dijalozi između dvaju pjevača, razvijeni u glazbenom i tekstualnom dijalogu s pijanistom i producentom Manuelom Wülserom.

Glazba albuma "Ringišpil" uključuje različite žanrove i jezike, od balkanskih pop-rock ritmova do orijentalnih i brass elemenata, dok se pjeva na francuskom, hrvatskom, arapskom i njemačkom jeziku. "Ringišpil" na hrvatskom/bosanskom/srpskom jeziku označava vrtuljak i govori o međuigri koja nas povezuje, neprestanom kretanju naprijed, stalnoj transformaciji, čime se ističu prolaznost i ponovno rađanje.

Naslovna pjesma ‘Ringišpil’ podsjeća na veselu, pomalo pretjeranu, ali i sanjivu glazbu iz poznatih balkanskih filmova. Refren na srpsko-hrvatskom jeziku podržan je himničnom melodijskom linijom s gudačima i puhačima. Uz to, tu je i energično pjevanje na francuskom jeziku, praćeno ritmičnim polka taktovima.

Deset pjesama na novom albumu čine ekscentričnu mješavinu melankoličnih balada, ritmičnih balkanskih pop-rock komada, orijentalnih ritmova i snažnih brass zvukova. Lirski, bend se ponovno bavi društvenim temama, ali također obrađuje osobna iskustva i životna pitanja.

Prethodni singl, pjesma "Comme un poisson dans l’eau" pokušava uhvatiti trenutak sreće koja dolazi iz zajedništva s voljenim osobama. To je trenutak lakoće, jasnoće i dječje naivnosti. "Kao riba u vodi" prepuštaš se slatkoj struji sreće i dopuštaš da te nosi kroz život. No, pjesma također kritički preispituje prikaz tih intimnih trenutaka na društvenim mrežama. Može li zajednička sreća funkcionirati virtualno? Aktualne društvene teme obrađene su u pjesmi "Responsable", nastaloj u suradnji s baselskom repericom La Neferom. Pjesma je orkestralna hip-hop opera koja kombinira elemente techna i deep housea s brass zvukovima. Tematski se bavi pitanjem odgovornosti za prošlost i budućnost. Kako otvoriti raspravu u kojoj će se, u svoj buci podjela i sukoba, čuti glasovi razuma i mira?

U pjesmi "Winek?", arapskoj elektro-disko himni, krije se epijska globalna politička, ali i svakodnevna poruka. "Winek?" na arapskom znači "Gdje si?" i postavlja pitanje nade, istine, ljudskosti. To je pogled na svijet koji izgleda kao da se raspada. Gdje si, ljudskosti? Gdje si, ljubavi? Gdje si, dobroto?

U baladi "Point d’ancrage", glazbenici sa švicarsko-alžirsko-bosanskim korijenima bave se temom osjećaja pripadnosti. Pjesma je posveta Švicarskoj i svim ljudima koji su postali dio njihovog svakodnevnog života. Puna je nostalgične melankolije, koju podržava orkestralna instrumentacija puhača, gudača i klavira. "Point d’ancrage" (Sidrište) na neki način je nastavak pjesme "Ničija Zemlja" s albuma "No Man’s Land" (2018), ovog puta iz perspektive djece, a ne roditelja. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.