„Zagorske priče – Velikani Biser Zagorja“ -Upoznajte najznačajnije Zagorce kroz napredne tehnologije...

„Zagorske priče – Velikani Biser Zagorja“ -Upoznajte najznačajnije Zagorce kroz napredne tehnologije...

TZ Biser Zagorja i Brojka Kreativnih Produkcija napravili su ovaj inovativan projekt s ciljem pobuđivanja interesa za neke od najznačajnijih osoba vezanih uz Hrvatsko zagorje a koje su ostavile trag u hrvatskoj povijesti.
U srcu Zagorja, točnije na području Tuhlja odnosno Tuheljskih Toplica, Klanjca i Velikog Trgovišća, oživili smo prošlost kroz multimedijski projekt Turističke zajednice Biser Zagorja nazvan "Zagorske priče". Ovaj intrigantni projekt predstavlja spoj novih tehnologija, edukaciju i turističke atraktivnosti, pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo otkrivanja života i djela tri važne ličnosti povezane s područjem Biser Zagorja: Antun Mihanović, Antun Augustinčić i dr. Franjo Tuđman.
Zahvaljujući QR kodovima postavljenim na interpretacijskim tablama na tri spomenute lokacije, posjetitelji imaju pristup bogatom multimedijskom sadržaju koji istražuje živote i naslijeđe ovih iznimnih Zagoraca. Animirane biografije, manje poznate anegdote iz njihovih života te proširena stvarnost (AR) na interpretacijskim pločama samo su neki od sadržaja koji će posjetitelje fascinirati i educirati. Posebnost ovog projekta je da korisnici mogu pristupiti AR sadržaju iz web preglednika, bez da instaliraju posebnu aplikaciju na svoj mobitel.
- Napredne tehnologije omogućile su nam da posjetiteljima na zabavan i lako probavljiv način predstavimo neke od najbitnijih osoba iz zagorske prošlosti, a s ovog područja. Zabavne i informativne animacije o životu Antuna Mihanovića, dr. Franje Tuđmana i Antuna Augustinčića sigurno će biti lakše
zapamćene nego suhoparni tekstovi u školskim udžbenicima ili enciklopedijama. To se posebno odnosi na mlađe generacije naviknute na nove tehnologije i dinamične sadržaje - ističe Tatjana Petranović Capar, direktorica Turističke zajednice TZ Biser Zagorja. Uz autentičan glas poznatog zagorskog glumca
i pjevača Adalberta Turnera Jucija posjetitelji lokacija mogu poslušati zanimljive i informativne priče kao i poslušati „Lijepu našu“ i Zagorsku AR „popevku“ u originalnoj izvedbi.
Za provedbu projekta i osmišljavanje interaktivnih sadržaja pozvana je Brojka kreativnih produkcija iz Zagreba koja već dugi niz godina uspješno realizira ovakvu vrstu projekata.
- Posjetiteljima se danas mora ponuditi nešto više od samih fizičkih izložaka, a multimedijski sadržaji su se pokazali idealnim za predstavljanje priča iz povijesti i jednostavnog pokazivanja šire slike o nekoj osobi. Sve što vam je potrebno je pametni telefon ili tablet. Dakle, uređaj koji može skenirati QR kod ili neki drugi marker, a te uređaje danas posjeduju gotovo svi - kaže Kristijan Kaurić, kreativni direktor Brojke.
Priče o Mihanoviću, Tuđmanu i Augustinčiću samo su jedan segment šireg projekta Turističke zajednice Biser Zagorja usmjerenog na promociju kulturne baštine i turističkih atrakcija ovog prekrasnog kraja – Hrvatskog zagorja koji je počeo postavljanjem interpretacijskih tabli i audio klupa na više lokacije - u Tuheljskim Toplicama, Klanjcu, Velikom Trgovišću i Velikoj Erpenji.
- Ovo je tek početak. Imamo u planu predstaviti još neke osobe s našeg područja, a zatim je u planu i udruživanje s okolnim Turističkim zajednicama s područja Zagorja gdje bi se predstavio puno veći broj važnih Zagorki i Zagoraca koji su rođeni ili živjeli u ovom prelijepom kraju Lijepe naše - naglasila je Petranović Capar.
Osim što ova nova atrakcija nudi edukativnu i fascinantnu avanturu kroz živote velikana, ona također predstavlja izvrstan razlog za posjet Zagorju, osobito u nadolazećim proljetnim danima. "Zagorske priče" pozivaju vas na putovanje kroz intrigantnu povijest, donoseći svježu perspektivu na bogato naslijeđe dijela Hrvatskog zagorja.

Za lakše snalaženje po "Zagorskim pričama" evo točnih geolokacija za prve tri table s QR kodovima: Antun Mihanović, Tuheljske Toplice, Lj. Gaja 4 - Park Dvorca Mihanović - https://maps.app.goo.gl/1b9cBSpdW6YfhVy5A, Dr. Franjo Tuđman, Veliko Trgovišće, Ul. S. Radića 6 - parkiralište Spomen-škole dr. F. Tuđman - https://maps.app.goo.gl/gAV58frHnExtm1oh8, Antun Augustinčić, Klanjec – parkiralište Galerije A. Augustinčića, Trg A. Mihanovića 10 - https://maps.app.goo.gl/jh73Mn3UpFgYchwX7

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.