Želite li doživjeti uzbudljiv vikend, tada je sjajan izbor dolazak na Aquafest u Varaždinskim Toplicama, od 7. do 9. lipnja

Želite li doživjeti uzbudljiv vikend, tada je sjajan izbor dolazak na Aquafest u Varaždinskim Toplicama, od 7. do 9. lipnja

Varaždinske Toplice doživljavaju turističku renesansu. S novim hotelskim smještanim kapacitetima i ulaganjima u hotelski kompleks Minerva, zaspala ljepotica budi se iz stoljetnog sna i uskoro će nanovo zasjati, a dolasku gostiju pridonosi i izniman trud Turističke zajednice, na čelu s Lanom Husnjak, te Zavičajnog muzeja sa  Spomenkom Vlahović kao ravnateljicom. 

Zato želite li uzbudljiv vikend, tada je sjajan izbor dolazak na Aquafest u Varaždinskim Toplicama koji će se održavati od 7. do 9. lipnja, u organizaciji TZ Varaždinske Toplice i Zavičajnog muzej Varaždinske Toplice, uz potporu Grada Varaždinske Toplice. Tradicionalni Aquafest sav je u rimskom ozračju, baš onako kako je to bilo u rimskim vremenima s originalnim kostimima, ambijentom rimskih termi, rimskim legijama i raznim običajima upriličenima kroz niz uzbudljivih događanja. A događanjima se ne može prisustvovati gladan pa svakako kušajte originalnu topličku tortu ili pizzu iz krušne peći, s tijestom od pjenušave termalne vode u restoranu Bernarda i ljekovitu limunadu od termalne vode koja se pije još od rimskih vremena.

Trodnevno događanje donosi obilje programa, a započinje stručnim skupom u petak ujutro, na kojem će se predstaviti veliki ciklus investicija u kontinentalne toplice u Hrvatskoj, a čime će se obogatiti wellness i lječilišna ponuda. Ulaz na skup je besplatan, a događaj je otvoren za javnost. Poslijepodne je rezervirano za dječje radionice od 16 do 19 sati. Arheološko nalazište, odnosno nekadašnje terme, idealna su pozornica na otvorenom, jer zbog svoje odlične očuvanosti plijene pažnju kako arheologa i povjesničara tako i posjetitelja, a više o drevnim vremenima posjetiteljima će reći stručni vodiči na besplatnom vođenju, od 18 do 19 sati. Večernji program, zaogrnut zvijezdama, započinje u 21 sati, povorkom rimskih legionara pod bakljama.

Nakon borbi legionara slijedi živopisna scena prikaza žrtve božici Dijani Luni, koju će izvesti prekrasne nimfe, dok će Traumatic Arts Show plesom na svili i nježnom glazbom zaokružiti ovaj dinamičan dan. Subotnje jutro od 10:30 donosi već tradicionalnu povorku Rimljana i nimfi, koji će svoje odore pokazati u šetnji do antičkog lokaliteta. Tamo će bogovima prinositi žrtve ljevanice i paljenice uz prikaz legija. Istovremeno se počinju kuhati i “rimski kotlići”, do kojih će vas odvesti opojni mirisi, a djeca će odabrati jednu od mnogobrojnih antičkih radionica.

I poslijepodne će biti posvećeno najmanjima, koji će postati “mali Rimljani”, izrađivati antičke mozaike i antičke lutke te pogledati dvije lijepe predstave. Dječaci će ukrstiti svoje mačeve oko 16 sati u gladijatorskoj školi. A želite li više saznati o Varaždinskim Toplicama, pridružite se besplatnom razgledavanju od 15 ili 18 sati. Oko 19.30 pogledajte dramatični pokušaj preuzimanja vlasti cara, Centuriona i Pretorijanaca. Nakon predvečernjeg gladijatorskog showa slijedi koncert na magičnoj pozornici uz antičke hramove i izvorišni bazen.

Glazbenik, Zvjezdan Ružić, dobitnik šest nagrada Status za najboljeg jazz pijanista te pet Porina od 20.15 sati predstavit će svoj novi projekt “Let’s disconnect together”, a za svjetlosni spektakl nakon koncerta pobrinut će se skupina Traumatic ARTS s vatrenim showom.

Nedjelja je rezervirana za aktivnosti na svježem zraku – utrku Putevima Rimskih Legionara 3. Aquae Iassae trail. Prijave su na https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/2226

Više informacija https://www.facebook.com/aquafestVT

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.