U petak počinje trodnevni Aquafest u Varaždinskim toplicama

U petak počinje trodnevni Aquafest u Varaždinskim toplicama

Aquafest,će se održavati od 7. do 9. lipnja u Varaždinskim Toplicama. TZ Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej, Varaždinske Toplice, uz potporu Grada Varaždinske Toplice, organiziraju trodnevno događanje u rimskom ozračju. Aquafest počinje stručnim skupom u petak ujutro, na kojem će se predstaviti investicije u kontinentalne toplice u Hrvatskoj, Poslijepodne je rezervirano za dječje radionice od 16 do 19 sati. Arheološko nalazište, odnosno nekadašnje terme, idealna su pozornica na otvorenom, jer zbog svoje odlične očuvanosti plijene pažnju kako arheologa i povjesničara tako i posjetitelja, a više o drevnim vremenima posjetiteljima će reći stručni vodiči na besplatnom vođenju, od 18 do 19 sati. Večernji program, počinje u 21 h, povorkom rimskih legionara pod bakljama. Nakon "borbi" legionara slijedi živopisna scena prikaza žrtve božici Dijani Luni koju će izvesti nimfe, dok će Traumatic Arts Show plesom na svili i nježnom glazbom zaokružiti ovaj dinamičan dan.

Subotnje jutro od 10.30 donosi već tradicionalnu povorku Rimljana i nimfi, koji će svoje odore pokazati u šetnji do antičkog lokaliteta. Tamo će bogovima prinositi žrtve ljevanice i paljenice uz prikaz legija. Istodobno počinju se kuhati i “rimski kotlići”, i počinju se širiti opojni mirisi, a djeca će odabrati jednu od antičkih radionica i tako postati postati „mali Rimljani. Izrađivat će antičke mozaike i antičke lutke te pogledati dvije predstave. Dječaci će ukrstiti svoje mačeve oko 16 h u gladijatorskoj školi. A oni koji žele više saznati o Varaždinskim Toplicama, pridružit će se besplatnom razgledavanju od 15 ili 18 sati. Oko 19.30 slijedi dramatični pokušaj preuzimanja vlasti od rimskog cara, Nakon gladijatorskog showa održat će se koncert na magičnoj pozornici uz antičke hramove i bazen.

Glazbenik, Zvjezdan Ružić, dobitnik šest  nagrada za najboljeg jazz pijanista te 5 Porina od 20.15 h predstavit će svoj novi projekt: Let’s disconnect together, a za svjetlosni spektakl nakon koncerta pobrinut će se skupina Traumatic ARTS s vatrenim show-om. Nedjelja je rezervirana za aktivnosti na svježem zraku - utrku Putevima Rimskih Legionara 3. Aquae Iassae trail. Utrka se održava na tri dionice, prva dionica CENTURIJA je 4 km i nije posebno zahtjevna, a pogodna je i za obitelji, druga dionica KOHORTA je 9,8 km, a najdulja LEGIJA je 20,8 km, a detalje vezane uz prijavu na trail utrku po šumskim stazama na: https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/2226 Foto: Arhiva TZ Varaždinske toplice

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.