Splitsko-dalmatinska županija započela je suradnju s MTF-om, međunarodnom organizacijom koja se bori za mir i održivi turizam na Mediteranu

Splitsko-dalmatinska županija započela je suradnju s MTF-om, međunarodnom organizacijom koja se bori za mir i održivi turizam na Mediteranu

Andrew Agius Muscat, glavni tajnik Mediterranean Tourism Foundation (MTF) s Malte, neovisne i iznimno relevantne međunarodne organizacije za javno-privatnu suradnju s ciljem povećanja potencijala održivog turističkog rasta diljem Mediterana i stabilnosti, posjetio je Splitsko-dalmatinsku županiju. Sastao se sa županom Blaženkom Bobanom, kao i članovima kluba AMIS iz Dalmacije, prvim ogrankom te međunarodne organizacije u Hrvatskoj, koji promovira mediteranski način života i održivi turizam. Sam MTF okuplja predstavnike vlada, čelnike međunarodnih relevantnih nevladinih organizacija, kao i istaknute osobe iz kulture i javnog života s zajedničkim ciljem oblikovanja turizma sredozemnih zemalja u započetoj dekadi. Dio organizacije je i udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) koji su organizirali dolazak Agius Muscata u Split.

„Naša fondacija želi promovirati Mediteran kao mjesto mira i stabilnosti, no to često nije tako. Ipak, Mediteran je puno više od mjesta konflikta i ilegalnih emigranata. Mediteranske destinacije i regije su konkurencija jedne drugima, što je sasvim u redu. No, istovremeno ima puno aspekata za suradnju kako bi pronašli različite načine održivosti turizma. Jedan je zajednička promocija na azijskim tržištima, jer čim idemo prema njima odvojeno, puno je teže. Kroz MTF ne razgovaramo samo o problemima, nego i tražimo rješenja. Ne možemo reći da ćemo mi promijeniti svijet, no kroz naše diskusije i panele, pokušavamo naći puteve održivosti te stvarati Mediteran kakav turisti žele posjetiti,“ rekao je glavni tajnik MTF-a.

Agius Muscat iza sebe ima bogato iskustvo u kreiranju turističkih politika i razvoju međunarodnih poslovnih projekata. Bio je savjetnik, direktor i predsjednik u raznim odborima i povjerenstvima javnog i privatnog sektora, uključujući HOTREC (krovnu udrugu hotela, restorana i drugih ugostiteljskih objekata u Europi), Svjetsku banku i Europski parlament. Osam je godina radio kao konzultant u Uredu premijera Malte gdje se bavio promjenama u javnom sektoru, a trenutno je glavni izvršni direktor Udruge malteških hotela i restorana (MHRA) te suosnivač MTF-a.

„Mediteranska turistička zaklada jako je interesantna asocijacija s područja Mediterana koja okuplja brojne ljude angažirane na zajedničkoj gradnji mira i gospodarskog razvoja kroz nama središnju granu - turizam. Moram zahvaliti i obitelji Bremec koji su bili prvi nositelji MTF-ovih aktivnosti iz naše županije, a preko njih smo se povezali i danas postali članovi dalmatinskog ogranka AMIS-a. To nas veseli jer ćemo zajednički raditi na prosperitetu. Inače nam je ovo druga asocijacija na Mediteranu sa zajedničkim djelovanjem. Podsjetit ću da smo pokrenuli Udruženje viteških igara Mediterana gdje zahvaljujući našoj sinjskoj Alci, imamo suradnju s asocijacijama iz Grčke, Južne Francuske, Sardinije, a pridružit će nam se, iako ne spada pod Mediteran, i Švicarska,“ naveo je Boban.

Župan se odazvao Agius Muscatovom pozivu da sudjeluje na predstojećem, 9. po redu, Mediterranean Tourism Forumu, središnjem događanju MTF-a. U studenom na Malti će u društvu predstavnika država i nevladinih organizacija te predstavnika AMIS-a razmjenjivati ideje i tražiti aktualna rješenja za probleme turizma cijelog Mediterana.

„Na forumu koji traje negdje tri dana teme su ključne stvari koje vežu Mediteran; gastronomija, nove tehnologije, umjetnost, kultura, povijest… Tu su prisutni državnici, ministri turizma, stručnjaci s raznih područja... Nakon zajedničkog skupa, odvajaju se stručne grupe po raznim forumima, a tako sam i ja stigao tamo radeći masterclassove hrvatske kuhinje. Prepoznat sam i imenovan senatorom MTF-a iz Hrvatske. Na zadnjem sastanku 18 senatora MTF-a tražile su se mogućnosti kako doći do mira na Mediteranu, što je između ostalog i ključni segment za dolazak gostiju. Kad pogledate zemaljsku kuglu, Mediteran je malo područje i postoji mogućnost da će uvijek netko preskočiti svoj odlazak na godišnji odmor na području gdje nema stabilnosti,“ istaknuo je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a i senator MTF-a za gastronomiju.

Bremec je dodao kako Hrvatska jako dobro kotira u turističkom svijetu, iako znamo imati loše mišljenje o sebi.

„Mi dobro radimo svoj posao, no naravno ima stvari za napredak. Zato moramo biti prisutni, sudjelovati na ovakvim jakim međunarodnim forumima, biti dio takve mreže i vidjeti kako to drugi rade. Tako dobivamo i mogućnost da prezentiramo svoju kuhinju, kulturu i ostale aspekte ključne za naš turistički proizvod,“ zaključio je Bremec.

Na sastanku u Splitsko-dalmatinskoj županiji bila je i Ivana Vladović, direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije koja je na prošlogodišnjem Mediterranean Tourism Forumu bila nagrađena za politiku održivog poslovanja.

„Imala sam čast biti dio ove priče, posebice da kad odeš na Maltu upoznaš ljude o kojima čitaš, koje citiraš, nađeš se među velikim umovima koji oblikuju turizam, a i dobiješ priliku da i sam nešto kažeš o svojoj zemlji. I veselim se tome što imamo nešto reći; da držimo do svoga, da održavamo autentičnost i nismo propustili vlak da sačuvamo mediteranski način života, ono što smo naslijedili od predaka i što nam je priroda podarila,“ rekla je Vladović.

Dalmatinski klub AMIS broji 15-ak članova, uključujući direktoricu TZ SDŽ Ivanu Vladović, Natašu Bušić iz Gospodarske komore Split, Smiljanu Pivčević sa Sveučilišta u Splitu, Mateu Dorčić, vijećnicu Splitsko-dalmatinske županije, Silvu Tomaš, vlasnicu obiteljskog hotela i Jozicu Skelin, vlasnicu marketinške agencije i organizatoricu Croatia Nautic Showa. Među članovima je i nutricionistica Dragana Olujić, zamjenik župana Stipe Čogelja, Maksi Harašić, vlasnik tvrtke Mille Naves i brenda Sea You, Jozo Tomaš, predsjednik Županijske komore Split, Mario Pavić, ugostitelj i profesor kuharstva, Drago Nosić, hotelski menadžer i suvlasnik nagrađivane destilerije Poetica te bračni par Bremec.

„Mediteran nije običan brend već super brend jer je prepoznat u cijelom svijetu. Mi smo dio Mediterana i želimo što više sudjelovati u ovakvim aktivnostima. Pri MTF-u Andrew Agius Muscat je pokrenuo klubove AMIS-a, a mi smo drugi osnovani na ovogodišnjem Biseru mora odmah nakon Sicilije, kako bi promovirali ciljeve MTF-a i participirali sa svojim znanjima i iskustvima,“ poručila je Alma Harašić Bremec, čelnica dalmatinskog AMIS-a.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.