U Domu kulture u Ivanovcu održana prezentacija pripreme poznate „Trnovečke makovnjače“

U Domu kulture u Ivanovcu održana prezentacija pripreme poznate „Trnovečke makovnjače“

Članice  Udruge žena „Trnovečko srce“ iz Trnovca iz susjedne Varaždinske županije posjetile su Udrugu za promicanje kvalitete života  „Izvor“ iz Ivanovca, kako bi s njima podijelile tajnu izrade „Trnovečke makovnjače“, ove vrhunske i nadaleko poznate slastice.

Tako su članice Udruge  „Izvor“, ali i gradonačelnica Grada Čakovca  Ljerka Cividini te predsjednica MO Ivanovec Melita Kraljić, koje su sa zanimanjem pratile ovu prezentaciju mogle vidjeti kako se priprema tijesto, tanko poput najfinijeg papira, a proces je nalik onom za savijaču.

“Sama priprema iziskuje puno vremena i truda.”, kazala je između ostalog Marija Novosel jedna od članica Udruge žena „Trnovečko srce“. “Za tijesto je potrebno brašno, ulje, prstohvat soli i mlaka voda po potrebi. Tijesto se mora dobro razraditi i treba se odmarati najmanje 45 minuta. Za to vrijeme priprema se  „fil“ za makovnjaču. Miješa se  mljeveni mak sa šećerom i prelije s vrelim mlijekom. Kad se smjesa ohladi, stavlja se  margarin ili maslac i kiselo vrhnje. Smjesa mora biti kompaktna, a onaj teži dio je obrada tijesta. Tijesto mora biti jako tanko, a kakva je veličina stola, takvo mora biti i tijesto, na koje se zatim stavlja pripremljena smjesa od maka  i razmazuje  preko polovice tijesta. Kad se to napravi, tijesto se rola i reže u veličini posude za pečenje. Na tijesto se  potom stavlja vrhnje i slastica ide u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, te se peče  45 minuta. Potom se kolač izvadi iz posude za pečenje i  pokrije kako bi  kora omekšala. Komadi se režu na veličinu od 5 centimetara i posipaju šećerom u prahu.”

Podršku ovom slatkom i mirisnom  događaju pružila je i gradonačelnica Grada Čakovca, Ljerka Cividini koja je istaknula važnost ovakvih susreta za jačanje zajednice i razmjenu znanja.“ Ovaj dan bio je spoj tradicije, prijateljstva i zajedničkog rada, obilježen veseljem i ponosom na bogatu kulinarsku baštinu.“, kazala je tom prigodom gradonačelnica Cividini.

“Uz praktičnu prezentaciju izrade „trnovečke makovnjače“, jedne drugima predstavile smo i ciljeve svojih udruga, te istaknule važnost očuvanja tradicije kao i promicanje zdravog i kvalitetnog načina života kroz naš rad i djelovanje.”, istaknula je predsjednica Udruge za promicanje kvalitete života  „Izvor“ Marija Petek.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.