Predstavnici HTZ raspravljali o daljnjem razvoju hrvatskog turizma na 6. godišnjoj konferenciji ACAP-a u New Yorku

HTZ ACAP 2022

Hrvatska turistička zajednica, kao i Predstavništvo HTZ-a u New Yorku, sudjelovali su na šestoj godišnjoj konferenciji Udruge hrvatsko-američkih profesionalaca (The Association of Croatian-American Professionals - ACAP) , koja se održala od 16. do 19. lipnja u New York-u pod temom „Razvojni način razmišljanja: inovacija, suradnja i održivost" („An Evolving Mindset: Innovation, Collaboration and Sustainability“).

Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, tijekom konferencije istaknuo je slijedeće„Konferencija je okupila više od 300 profesionalaca, mnogi od njih su Hrvati s vrlo uspješnim inozemnim karijerama i poslovnim projektima, a prisutni su i brojni potencijalni partneri koji su zainteresirani za Hrvatsku. Naš je cilj u takvom okruženju istaknuti ono najbolje od hrvatskog turizma po kojem je naša zemlja i najprepoznatljivija u globalnim okvirima. Sigurni smo u brojne pozitivne efekte za našu zemlju u cjelini jer će se tijekom konferencije, osim turizma, govoriti i o mnogim drugim sektorima i područjima u kojima postoji prostor za razmjenom ideja, dodatnim umrežavanjem i uspostavom suradnji koje će na koncu sigurno rezultirati konkretnim projektima“. Staničić je dodatno naglasio kako je tržište SAD-a ujedno i najvažnije daleko tržište za hrvatski turizam s kojeg ostvarujemo najveći turistički promet. Na konferenciji je sudjelovala i Nikolina Brnjac, ministrica turizma i športa Hrvatske, koja je održala strateško obraćanje.

Suradnja Hrvatske turističke zajednice i Udruge hrvatsko-američkih profesionalaca odnosila se na domaćinstvo HTZ-a u večernjem programu konferencije, ali i u sklopu panel rasprave „Izgradnja održivog turističkog ekosustava“ („Building a Sustainable Tourism Ecosystem“). Panel raspravu je moderirala Leila Krešić-Jurić, direktorica Predstavništva HTZ-a u New Yorku, a na njoj su sudjelovali Ognjen Bagatin iz Poliklinike Bagatin, Iva Bahunek, voditeljica Ispostave HTZ-a u Los Angelesu, Jeana Havidich, voditeljica radne skupine za medicinski turizam u Dartmouth-Hitchcock, Jan De Jong, suosnivač tvrtke Webpower Adria te Antonija Urlić, direktorica Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela STORIES. U sklopu rasprave je, između ostalog, istaknuto kako je Hrvatska u svijetu vrlo dobro prepoznata kao odredište s izuzetno očuvanom i bogatom prirodnom baštinom, dok su aktivnosti udruge STORIES navedene kao pozitivan primjer razvoja održivog turizma kroz pažljivo odabrane male i jedinstvene hotele u Hrvatskoj. „ACAP konferencija je prvo poslovno okupljanje profesionalaca iz različitih gospodarskih sektora Hrvatske i SAD-a nakon pandemije, a HTZ je ponosan partner na konferenciji od koje očekujemo da će donijeti konkretne poslovne rezultate kroz umrežavanje hrvatskih tvrtki i američkih ulagača. Nije ovdje riječ samo o turizmu, već o raznim međuzavisnim sektorima, pri čemu je turizam poveznica, a često upravo prva stepenica prema sklapanju poslovne suradnje“, komentirala je Krešić-Jurić

U isto vrijeme su se u Chicagu održavaje poslovne radionice i predstavljanje hrvatske turističke ponude nastale kao rezultat suradnje Hrvatske turističke zajednice i Signature Travel Networka, poznatog američkog udruženja koje okuplja najuspješnije i najuglednije dionike u trgovini na malo u turističkoj industriji. U Chicagu se uz HTZ predstavila i TZ grada Dubrovnika. Naime, Amerikanci su prema podacima sustava eVisitor u Hrvatskoj u dosadašnjem dijelu godine ostvarili više od 135 tisuća dolazaka te više od 420 tisuća noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 385 posto u dolascima i 211 posto u noćenjima.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.