Budućnost turizma i energetike: Kako Hrvatska može postati lider u zelenom turizmu

Budućnost turizma i energetike: Kako Hrvatska može postati lider u zelenom turizmu

Na konferenciji "Energetika budućnosti i zeleni turizam", održanoj u zagrebačkom hotelu International, vodeći stručnjaci iz područja turizma i energetike raspravljali su o tome kako Hrvatska može uskladiti turistički rast s ekološkim standardima i potrebama lokalnih zajednica. Panelisti su istaknuli kako turistički sektor ne može očekivati neprestani rast bez prilagodbe u energetici, a zeleni turizam nudi rješenja za dugoročni uspjeh.

Izidora Marković Vukadin, viša znanstvena suradnica na Institutu za turizam, upozorila je na nužnost održivog razvoja u turizmu: "Očekivanja o stalnom rastu turizma od 10-15% nisu realna bez sličnog razvoja energetskog sustava." Dodala je da je izazovno fokusirati se na razvoj održivog turizma zbog njegove složenosti, koja obuhvaća čak 12 različitih aktivnosti, ne samo u smještaju i ugostiteljstvu, već i u sektorima poput prometa.

Na panelu pod nazivom „Energetika budućnosti kao temelj za ‘zeleni’ turizam?“ sudjelovali su i Vedran Belamarić, direktor u Orbico Electro; Danko Blažević, direktor Sektora za vođenje Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS); Nina Dusper Sušić, izvršna direktorica za urbanu mobilnost u KONČAR-u; Hrvoje Pandžić, redoviti profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER); te Maja Pokrovac, direktorica u Obnovljivim izvorima energije Hrvatske. Raspravu je moderirala Lucija Šikić, viša menadžerica u Odjelu poslovnog savjetovanja u Deloittu.

Posebnu pozornost izazvali su primjeri dobre prakse iz Europe, među kojima se ističe projekt revitalizacije 27 portugalskih sela suočenih s depopulacijom. "Obnova infrastrukture ključna je za povratak stanovnika", istaknuo je Matko Marohnić, voditelj projekata i turističkog savjetovanja u Horwath HTL Hrvatska. Naglasio je i važnost urbanih inicijativa poput aplikacije u Kopenhagenu koja potiče goste na korištenje bicikala umjesto automobila te inicijativu 'Ljubljanski doručak' koja podržava lokalne proizvođače.

Na panelu „Idealan turizam – ‘nije u šoldima sve’“, Matija Posavec, župan Međimurske županije, istaknuo je kako održivi turizam nije samo pružanje smještaja, već i ponuda autentičnih lokalnih proizvoda, poput hrane iz domaće proizvodnje. "Hrvatska ima fenomenalnu priliku da turistima ponudi autentična iskustva i time smanji sezonalnost turizma", rekao je Posavec.

S njim su se složili i drugi sudionici panela: Maja Feketić, načelnica za EU fondove u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; Nuša Korotaj, direktorica Termi Sveti Martin; Želimir Kramarić, član Uprave HAMAG-BICRO; i Andreja Vukojević, direktorica Sektora za turizam i Sektor marketinga i PR u HGK, dok je raspravu moderirala Renata Potočnik.

Kao glavne izazove hrvatskog turizma istaknuli su visoke cijene i sezonalnost. "Cijene su veliki problem u hrvatskom turizmu, ali moramo se fokusirati na ono što za njih nudimo. Turist koji se osjeća cijenjenim postaje najbolji ambasador destinacije", poručila je Andreja Vukojević. Katarina Miličević, direktorica Tourism Laba, dodala je kako je povratak turista najbolji pokazatelj zadovoljstva: "Sva istraživanja pokazuju da 70 posto naših gostiju dolazi po treći ili četvrti put, što je dokaz kvalitete naše ponude."

Tri ključne poruke s konferencije:

Održivi rast je ključan: Turizam ne može rasti bez istovremene prilagodbe energetskog sustava. Razvoj održivog turizma, koji koristi lokalne resurse i smanjuje pritisak na infrastrukturu, nužan je za budućnost hrvatskog turizma.

Fokus na lokalnu zajednicu i resurse: Primjeri poput revitalizacije portugalskih sela i poticanja održive mobilnosti u Kopenhagenu mogu se primijeniti i u Hrvatskoj, što bi pridonijelo ravnomjernijem razvoju i smanjenju sezonalnosti.

Personalizacija umjesto masovnosti: Budućnost turizma leži u personaliziranom pristupu, gdje se turistima nudi autentično iskustvo i domaći proizvodi, čime se osigurava zadovoljstvo gostiju i dugoročna lojalnost.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.