"Putovati znači živjeti" - izložba FIJET Slovačke u programu FIJET Akademije za mlade turističke novinare

"Putovati znači živjeti" - izložba FIJET Slovačke u programu FIJET Akademije za mlade turističke novinare

"Putovati znači živjeti" - riječi su slavnog književnika Hansa Christiana Andersena, a to je bila i tema ovogodišnje međunarodne izložbe fotografija u okviru Fijet akademije za mlade turističke novinare održane od 16. do 22. lipnja, u organizaciji Fijet Slovačke, u poznatom zdravstvenom centru Balnea Esplanade, Spa Island u Pleštany, Slovačka. Izložba je otvorena 20. lipnja, a traje do 5.rujna.

Mnogobrojni gosti i posjetitelji ovog popularnog lječilišnog centra imat će prigodu tako uživati u fotografijama ovogodišnje, šeste po redu izložbe, na kojoj smo nas dvije hrvatske studentice sudjelovale zahvaljujući suradnji Fijet Hrvatska sa Sveučilištem u Rijeci. Bilo je to za nas uzbudljivo putovanje i jedinstveni doživljaj, a organizatori ovogodišnje izložbe istaknuli su da je većina fotografija donijela iznimno emotivne poruke na temu  “Putovati  znači živjeti”   (“Travel is to Live”).

Prilikom otvorenja goste je pozdravio Tijani Haddad, predsjednik Svjetske federacije FIJET, te kustos izložba Marián Pauer (putem zooma, on-line), Marek Koumal, direktor htl. Balnea Esplanade, ENSANA i Ľudmila Novacká, predsjednica FIJET SLOVAKIA. Izložbi je prethodio natječaj u kojem su organizatori izložbe „Travel  and Emotions  primili  više od stotinu fotografija. Međunarodni žiri odabrao je 60 fotografija od 16 autora iz 8 zemalja: Austrije, Hrvatske, Mađarske, Indije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske :Bhadari Nikil India, Bidovec Katja SLO, Das Soyu India, Dulová Miroslava SK, Kalina Matic CRO, Kristeková Jana SK, Lišková Katarína SK, Pavinčić Neno CRO, Rundesová Táňa SK, Stemp Alex UK/HU, Vanečko Adam SK, Žalneva Ingrid A/ SK. Posebna kategorija fotografija je za djecu i mladež: Kamala Oliver SK, Polák Jerguš SK. Kustos izložbe i predsjednik međunarodnog žirija Dr. Sc. Marián Pauer, ponovo  je imao  težak zadatak, odabrati fotografije  za izložbu, i nagraditi najbolje fotografije. Dr. sc. Marián Pauer, ESFIAP, istaknuo je kako rezultat nije samo tehnički i estetski dobro izvedena fotografija, već i emocija onoga što autor fotografijom želi poručiti.

Za polaznike Fijet Akademiji mladih turističkih novinara izložba je bila iznenađenje programa, ali i inspiracija za sve nas da pokušamo fotografijom prenijeti i naše emocije s putovanja za neku buduću izložbu, tražeći inspiraciju svuda oko nas, istraživati putujući i družeći se s ljudima.

Izložba je donijela i dodatna  iznenađenja i radost za dvoje polaznika Akademije. Na izložbi se našlo i nekoliko njihovih fotografija poslanih na natječaj, a jedna od njih je i nagrađena. Ponosne smo što su među odabranim fotografijama na izložbi i predstavnici  Hrvatske, dugogodišnji član Fijeta Neno Pavinčić koji svoja putovanja i emocije prenosi i tekstom i fotografijom te Kalina Matić Morača, fotografkinja iz Dubrovnika, čije fotografije često imamo prigodu vidjeti na društvenim mrežama.

Čestitamo dobitnicima pojedinačnih nagrada i svim novinarima čije su fotografije odabrane za predstavljanje na izložbi. Zahvaljujemo Fijet Hrvatska i Sveučilištu Rijeka koji su nam iskazali povjerenje i omogućili sudjelovanje na Akademiji, kojoj ćemo posvetiti posebnu objavu.

Nagrađeni  novinari:

Kategorija:  Individualna  fotografija

1. Soyou Das, India

“Kitchen in Lingshed Monastery Zanskar”

2. Alex Stemp, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland/Hungary

“General Wooden Church Atmosphere – East Slovakia”

3. Katarína Kresáňová, Slovakia

“Frozen blue light”

3. Jana Kristeková, Slovakia

“ Contrast”

Kategorija: Priče kroz fotografiju

1. Miroslava Dulová, SK

“The Low Tatras”

2. Ingrid Žalneva, Austria/SK

“Albertina Modern”, Vienna

3. Táňa Rundesová, Slovakia

“Forgotten corners in Liptovský Ján”

Ema Čanković i   Nina  Mezak

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.