Čarobni svijet Stockholmskog muzeja igračaka (Stockholm Toy Museum)

Čarobni svijet Stockholmskog muzeja igračaka (Stockholm Toy Museum)

Na jednom od 30 tisuća otoka, otočića i stijena nalazi i Stockholmski muzej igračaka koji sam otkrio hodajući prema Abba muzeju. Donio sam jednu od boljih odluka u životu i završio u čarobnom svijetu mašte, igračaka i sjećanja na djetinjstvo. 

Muzej se nalazi se bivšem vojnom skladištu ispod zemlje na otoku Skeppsholmen. Skladište je izgrađeno prije II. svjetskog rata i korišteno je u razne vojne svrhe. Kasnije je pretvoreno u tvornicu za proizvodnju torpeda. Torpeda su proizvodili u ovom prostoru do 1970. godine. Nakon toga prostor je preuzeo muzej i naposljetku je postao Stockholmski muzej igračaka. 

Podsjetimo se da je prvi torpedo napravljen 1866. godine i to u - Rijeci! Tvornica Torpedo, Rijeka, proizvela je zadnji torpedo 1966. U stotinu godina isporučili su ih dvadesetak tisuća.

U jedinstvenom okruženju susreo sam Popaja, Paju Patka, Rin Tin Tina i druge mnogobrojne junake stripova, zbirke teretnih vagona, automobila za djecu kao i autića za igranje s njima, lutaka, od kojih su neke zbog ljudskog izgleda bile pomalo zastrašujuće, i odjeće za njih, željezničkih kompozicija, malenih kućica u koje sam teško ušao, plišanih medvjedića, sakupljačkih predmeta i niz drugih zanimljivosti.

U Stockholmskom muzeju igračaka surađuju sa Švedskom Alzheimer zakladom i uspješno rade s grupom starijih osoba koje boluju od Alzheimera budući da se ti bolesnici vraćaju u svoje djetinjstvo a zaboravljaju neke druge stvari. Kada dođu u ovaj muzej sjete se svojih igračaka i kako su se igrali i to im pomaže da budu sretniji.“

Stockholmski muzej igračaka otvoren je prema svim naraštajima. Oni stariji mogu pričati svojoj djeci ili unučadi kako su se igrali s tim igračkama kada su bili mali, a djeca vole vidjeti te igračke uživo a ne samo na ekranima i slikama.“

Riječ je o jednoj od najvećih privatnih kolekcija igračaka i stripova u Europi, s predmetima koji potječu od početka 20. stoljeća do danas. Razgledavanje nimalo nije dosadno za djecu koja će se susresti s njima nepoznatim igračkama pa do Marvelovog junaka. Karusel, razne lutke, odjeća za lutke, kauboji i Indijanci s kojima su nas učili mrziti druge i drugačije, dalje prikaz imitacije filmova, malene opremljene dječje sobe samo su dio postava.

Interaktivne izložbe i igraonice čine muzej idealnim mjestom za obiteljski izlet, gdje djeca i odrasli mogu zajedno uživati u nostalgiji i zabavi.

Na izlazu se nalazi i suvenirnica pa će vas predmeti iz nje podsjećati na ovo prekrasno mjesto.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.