Tallinn podjednako vole turisti i ljubitelji alkohola

Tallinn podjednako vole turisti i ljubitelji alkohola

Nekako mi je Tallinn, glavni grad Estonije, bio logičan izbor za posjet (kada već stalno plove prilično puni udobni trajekti iz Helsinkija kako bi se Finci mogli dobro i jeftino najesti i napitiI) bio odličan izbor nakon monotonog Helsinkija kojeg ostavljam za neku drugu priču. Inače, ime Tallin potječe iz estonskog jezika i znači „danski dvorac“.  

Vjerujte, nikada nemojte „padati“ na priče raznih backpackera (da, onih s naprtnjačom) koji više vremena provode tražeći nešto jeftino, a kada ne uspiju ljute se na domaćine i prikazuju nam ih u krivoj slici. Tako su tvrdili da u Estoniji svi mrze Ruse i neće govoriti ruski. Mržnju nisam nigdje uočio, a ruski čuo na svakom koraku i nerijetko ga koristio u naručivanju jela i razgovoru. Drugo je je Vilnius, glavni grad Litve, gdje je (zdušno i potpomognuta od političara) mržnja prema Rusima, kao narodu, na vrhuncu. A u državi živi puno domaćih Rusa! Zaista žalosno.

 Tallinn je hanzeatski grad (njemački trgovci su se udružili i upravljali gradovima i istovremeno radili na prikazu bogatstva). Tako ćete u svim baltičkim državama uz more, i na sjeveru Njemačke) nailaziti na slične gradove, isto kao što npr. u gradovi u Austro-U garskoj monarhiji bili međusobno slični. Nama su, razumljivo, baltički gradovi posebno otkrivenje pa uživajmo u njemu.

 Središte starog dijela Tallinna se nalazi na nejednakom brdu pa je s jedne strane strma dojmljiva litica s koje je prekrasan pogled na okolinu, a na drugoj laganija uzbrdica kojom se ulazi u čaroban stari dio. Stari grad u Tallinnu je jedan od najuščuvanijih srednjovjekovnih gradova na svijetu! Prvo ćete proći kraj pravoslavne crkve Aleksandar Nevski u koju treba neizostavno ući, ali prići starom gradu i trećim prilazom strmim stubama u sačuvane nastambe pretvorene u ugostiteljske objekte. U tom starom dijelu grada nalaze se dvije platforme s kojih se pruža divan pogled na grad. Posebno su dojmljive gradske zidine s 26 stražarnica. K tome, ispod grada se nalazi vrlo širok tunel otvoren za javnost s posebnom pričom. 

 U vremeplovu

 No, prijeđete li glavnu prometnicu osjetit ćete se kao u vremeplovu zbog niza zgrada iz socijalističkog doba dok su bili po SSSR-om. Sada su okićene plastičnom stolarijom i izgledaju nešto življe, ali se zaista, upravo zaista, osjeća nekadašnji duh. Svakako svratite u neku od prodavaonica pića gdje će vas, gle vraga, dočekati nacvrcana Ruskinja željna nas se što prije riješiti. Eto, još jedan podsjetnik na i ne baš tako daleku prošlost.

 Vrhunac razgledavanja je posjet hotelu Viru koji je u sovjetsko doba bio hotel za strance. Za ono vrijeme vrlo luksuzan hotel koji me unutrašnjom opremom podsjetio na beogradski hotel Jugoslavija (kojeg upravo ruše). Imali su sve za goste, od kafića i odličnog restorana s programom, saune, masaža, taksi prijevoza i dvorana za sastanke, a sav je bio premrežen prislušnim uređajima u sobama i zajedničkim prostorima s mikrofonima u cvijeću, u svjetiljkama, pod stolovima…

 Osoblje je posebno birano i stalno provjeravano. Tako su KGB-ovci znali podmetnuti ženski novčanik s eksplozivom unutra. Kao, neka gošća ga je ostavila. Ako bi ga netko od osoblja ukrao i otvorio, novčanik bi eksplodirao, a dalje se zna…  Isto tako su imali zaposlene animir dame (čitaj: prostitutke), neovisno što se radilo o komunističkom raju. Njihov je glavni posao bio ne zadovoljiti gosta već izvući što više informacija. Jer, nikada se ne zna što truli kapitalist smjera, zar ne? 

O svemu tome se može saznati i vidjeti dio prislušne opreme na zadnjem katu hotela s kojeg je prekrasan pogled na grad. Ovaj mali muzej, zahvaljujući spašenim izlošcima i zanimljivim fotografijama i prospektima, vrijedi posjetiti, a nije loše uzeti u ruke i neki KGB-ov pištolj, telefonsku slušalicu ili jednostavno provjeriti kakvoću tkanine oficirske odjeće. Vjerujte, zaista ćete se osjećati kao glumac u nekom igranom filmu iz hladnoratovskog razdoblja, a koje nam opet žele zapadni i neki naši političari priuštiti.  Zanimljivo je kako je špijunsko osoblje iznenada napustilo hotel Viru nekih godinu dana prije osamostaljenja Estonije. Očito su bili upoznati s budućnošću!  

Četvrt kao galerija na otvorenom

 Sa svojom izvanrednom arhitekturom, četvrt Rotermann je poput jedinstvene umjetničke galerije na otvorenom. Prošećite među ostacima industrijske prošlosti grada u koju su neprimjetno uklopljene suvremene zgrade i uživajte u trgovinama, galerijama, muzejima, kafićima i restorana. Kao uspomenu na lijepo putovanje izaberite neki suvenir domaće radinosti ili njihovo nacionalno likersko piće Vana. U onoj trgovini jer će biti „ s dušom“!

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.