Baksa: Međimurje je primjer kako razvijati cjelogodišnji i kontinentalni turizam koji država treba kopirati

Baksa: Međimurje je primjer kako razvijati cjelogodišnji i kontinentalni turizam koji država treba kopirati

Saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever Ivica Baksa ukazao je u srijedu na potrebu promocije i razvoja cjelogodišnjeg i kontinentalnog turizma po uzoru na Međimursku županiju, a s ciljem promjene turističkih trendova, održivog razvoja, povećanja raznolikosti ponude, smanjenja sezonalnosti i razvoja infrastrukture.

„Propuštamo priliku iskoristiti puni potencijal naše turističke ponude u vidu veće promocije, poticaja i ulaganja u kontinentalni i cjelogodišnji turizam koji je idealno pozicioniran da rastereti ovaj morski i pruži našim gostima jedno iskustvo koje je drugačije, ali ništa manje upečatljivo“, naglasio je Baksa te nastavio kako je Međimurje kroz strateška ulaganja i inovativni pristup postiglo značajan napredak u ovoj važnoj grani gospodarstva što govori o važnosti održivog razvoja i podrške lokalnim zajednicama.

U 2022. godini, Međimurska županija izdvojila je preko 2.5 milijuna eura iz svog proračuna za razvoj turizma, što ju je svrstalo među pet vodećih županija u Hrvatskoj po ulaganju u turizam. Međimurje je jedina županija u Hrvatskoj i četvrta na svijetu koja nosi prestižnu oznaku Green Destination za održivi turizam, a nedavno je dobilo još jedno priznanje – nagradu Simply the Best za najbolju destinaciju godine u kontinentalnom turizmu što je dokaz da Međimurje nije samo prepoznato u Hrvatskoj, već i na međunarodnoj razini.

„Ključ uspjeha Međimurja leži u dobroj strategiji i snažnoj podršci županijskih vlasti prema lokalnim poduzetnicima pa su tako dodijeljeni ugovori međimurskim tvrtkama, pojedincima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za razvoj turističkih projekata i novih turističkih proizvoda. Od 2011. godine, Međimurska županija je kroz svoj program turističkih potpora uložila preko pola milijuna eura, čime je stvoreno 193 nova turistička proizvoda. Brojke su najbolji pokazatelj uspjeha u poslovanju, a one govore o trendu rasta posjetitelja. U prošloj godini ostvareno je preko 220 tisuća noćenja, kao i značajan porast u odnosu na 2022. godinu“, naveo je Baksa.

Zaključio je kako je kontinentalna ponuda i cjelogodišnji turizam veliki neiskorišteni potencijal hrvatskog turizma te apelirao na državu da prepozna važnost i poveća ulaganja u njihov razvoj, a vodeći se upravo poukama iz Međimurja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.