Vinski lideri Varaždinske županije - radionica ususret 28. ludbreškoj Međunarodnoj izložbi mladih vina 31. siječnja

kušanje vina

Ususret 28. međunarodnoj izložbi mladih vina, koja će se 31. siječnja održati u hotelu “Crnković” u Ludbregu, s početkom u 17 sati, najavljena je 21. siječnja u hotelu Park u Varaždinu uz radionicu Vinski lideri Varaždinske županije. Prezenter i voditelj bio je višestruki hrvatski sommelier prvak i Decanter sudac Siniša Lasan.

 

 Ovogodišnja 28. izložba po prvi put održava se pod imenom „Vincekovo 2020.“, a organizator je Udruga „Trsek“ uz snažnu podršku Varaždinske županije i Grada Ludbrega. Na izložbu su prijavljena 543 uzoraka vina, a ocjenjivali su ih vrhunski ocjenjivači – enolozi i sommelieri iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Izložbu mladih vina na pressici u četvrtak, u hotelu Crnković, najavit će župan Radimir Čačić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednik Udruge vinograda „Trsek“ Ludbreg Branko Kežman i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek.

Na radionici bila je prigoda za kušanje i usporedbu najboljih županijskih sauvignona, graševine, rajnskih rizlinga, muškata, traminaca i pinota crnih, pa do pjenušca Vinarije Najman, a prezentaciji i kušanju pridružio se i varaždinski župan Radimir Čačić, koji je vinarima obećao svu podršku i pomoć Županije, bilo da je riječ o prijavama na međunarodne izložbe i promocije ili brendiranja. Podsjetio je pri tom da vinari moraju nastupati zajednički i odabrati svoju nišu, primjerice ako su to izložbe mladih vina onda je to svakako jedan od putova, a Županija je spremna podržati svaki projekt koji će ovu vinsku regiju kvalitetnije i bolje plasirati na vinsku kartu Hrvatske i šire.

Župan je podsjetio na uspjeh koji je Županija, naravno s kvalitetnim pristupom postigla sa zaštitom Varaždinskog bučinog ulja koje će za koju godinu biti prvi takav proizvod zaštićen na razini Eu-a. U okviru radionice, prema izboru someliera predstavljena su vina vinarija Najman, Mežnarić, Bolfan, Kirić, Crnko, Crnko 2, Stručić, Kopjar, Šafran i Kežman.   

Ocijenjeno je da regija ima potencijala za postizanje vrhunskih rezultata, osobito u proizvodnji vina koja najbolje uspijevaju u ovom dijelu kontinentalne Hrvatske. Vinarima je, rekao je i sommelier, potrebna podrška u organizaciji i marketingu, no, prije svega i sami se zajednički moraju pobrinuti da osmisle kojim smjerom žele ići. Kao primjer mogu im poslužiti vinari iz susjednog im štrigovskog vinogorja koji su već postigli niz uspjeha proizašlih iz udruživanja. Prema našoj preporuci mogli bi se ugledati i u moslavačku vinsku priču koja se zavrtjela oko škrleta, gdje je osmišljena zajednička etiketa "zlatni ovnek" pod kojom vinari zajednički plasiraju vina toga vinogorja. U promotivnoj fazi te vinarske udružene organizacije plasirano je u prvoj ediciji 5000 boca škrleta,a zajedništvu može pridonijeti i jače uključivanje u vinarsku udrugu Bregovita Hrvatska.

Prezentaciju je u suradnji s Udrugom Trsek dizajnerski osmislio Ivan Goričanec i dizajn studio Reci Da.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.