Vinkovo u Iločkim podrumima kao uvod za uspješnu vinogradarsku godinu

voncekovo

Na vinogradarskom položaju Vukovo tradicionalno se u Iločkim podrumima održalo svečano obilježavanje 22. siječnja, blagdana Sv. Vinka – Vinkovo, prvoga od vinskih svetaca kroz godinu. Sve nazočne pozdravila je voditeljica turizma Vesna Štajner te nas svojim uvodnim govorom uvela u ovaj važni i nezaobilazni blagdan svakog vinogradara.  

Događaju su prisustvovali i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir, većinski vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević ujedno i domaćin, predsjednik Uprave Iločkih podruma Antonijo Kraljević koji je ujedno pozdravio nazočne. Nakon Kraljevića, toplu dobrodošlicu gostima i prijateljima Iločkih podruma zaželjeli su gradonačelnica Budimir te župan Galić.

Na posljetku, gostima se obratio gospodin ministar Mario Banožić koji je ove godine bio i kum te je simbolično je orezao nekoliko trsova i tako obilježio početak vinogradarske godine i radova u vinogradu. Nakon toga je pater Ivan, gvardijan u crkvi Sv. Ivana Kapistrana blagoslovio vinograde Iločkih podruma.

„Službeno smo započeli s novom vinogradarskom godinom. Čvrsto vjerujemo i očekujemo da će ova, kao i prethodna godina, polučiti uspjehom, dobrim urodom, a na posljetku i kapljicama vina koje će i dalje nastaviti biti prepoznatljive kod nas – ali i šire.“ – izjavo je većinski vlasnik Iločkih podruma, Mihaljević.

Vodeći se dobrom starom uzrečicom koju je voditeljica turizma Štajner naglasila, „koliko vinogradar popije ovaj dan, takav će mu biti urod u vinogradu“, druženje se uz tradicionalne srijemske delicije i kapljice Iločkih podruma nastavilo na ekonomiji Vukovo, i to uz neizostavne tamburaše te topli doček konjanika, članova konjogojske udruge Kadij.  

Iločki podrumi u svom vlasništvu imaju dva bogata i osunčana vinogradarska položaja, Principovac i Vukovo, koji ukupno čine 360 hektara vinograda. Berba 2019. tek izlazi na tržište, dok je 2018. bila iznimno uspješna na lokalnim, regionalnimni m,eđunarodnim ocjenjivanjima vina s prikupljenih više od 40 medalja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.