Hrvatska je zemlja partner na najprestižnijem natjecanju vina u Latinskoj Americi

Hrvatska je zemlja partner na najprestižnijem natjecanju vina u Latinskoj Americi

Riječ je o dodjeli nagrada Catad'Or World Wine Awards koja se od 1995. godine održava u Santiagu, glavnom gradu Čilea.

Nakon velikog uspjeha hrvatskih vinara na prošlogodišnjem natjecanju i osvajanja velikog broja zlatnih medalja, te nakon višegodišnje vrlo uspješne suradnje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Čileu i nositelja licence Catad'Or, Hrvatska je izabrana za zemlju partnera na ovogodišnjem, 28. po redu, najprestižnijem vinskom natjecanju i ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića Latinske Amerike koje se od 14. do 18. studenog održava u Santiagu de Chileu. Sajam je odlična prilika za predstavljanje naših vrhunskih vina, ali i Hrvatske kao popularne i poželjne turističke destinacije na Mediteranu.

Uz potporu Hrvatske gospodarske komore, na ovogodišnjem izdanju Catad'Or World Wine Awards manifestacije, vinarije Kutjevo, Badel 1862, Jako vino i Agrolaguna predstavit će se kao predstavnici regionalnih organizacija u Hrvatskoj.

U Kutjevu su iznimno zadovoljni prošlogodišnjim učinkom i osvojenom zlatnom medaljom, a odlazak u Santiago ove su godine uvrstili na listu prioriteta kada je riječ o sudjelovanju na međunarodnim ocjenjivanjima.

„Kao vinariji koja svoja vina izvozi i plasira u preko 20 zemalja iznimno nam je važno sudjelovanje na velikim međunarodnim natjecanjima na kojima se predstavljaju vinari iz cijelog svijeta, kako bismo vidjeli gdje smo po kvaliteti i prezentaciji. u usporedbi s drugim proizvođačima Čile je jedna od najpoznatijih vinskih zemalja, pa tako i događaj Catad'Or koji ima visoku reputaciju među vinskim stručnjacima, važno nam je ispitati i svrstati kvalitetu naših vina u jaku natjecanju južnoameričkih vina i vina iz drugih zemalja svijeta“, rekao je  Dino Galić , član Uprave Kutjeva.

Prošle su godine hrvatska vina i jaka alkoholna pića bila prva ocjenjivana na ovom međunarodnom natjecanju i dobila su čak 17 medalja. Ove godine poslan je 41 uzorak vina (17 bijelih, 20 crnih, 1 rose i 3 pjenušca) te sedam uzoraka destilata.

Na 28. izdanju Catad'Ora ocjenjivat će se ukupno 1300 uzoraka iz 20 zemalja. Vina i jaka alkoholna pića ocjenjuju se isključivo na "slijepim" degustacijama, proces je u potpunosti informatiziran i provodi se prema obrascu koji propisuje Međunarodna organizacija vinograda i vina OIV (International Organisation of Vineyard and Wine). Ovogodišnji ocjenjivački sud broji 70 međunarodnih stručnjaka, među kojima su poznati sommelieri, predstavnici specijaliziranih vinskih časopisa i drugi vinski majstori. 30 posto ocijenjenih uzoraka vina nagrađuje se temeljem referentnih bodova – za veliku zlatnu medalju potrebna su 93 ili više boda; Za zlatnu medalju potrebno je od 89 do 92,9 bodova; Za srebrnu medalju potrebno je 85 do 88,9 bodova.

Poslovni susret hrvatskih i čileanskih gospodarstvenika

Uz Veleposlanstvo RH u Čileu, u projekt su uključene Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska turistička zajednica. U sklopu posjeta hrvatskog izaslanstva Čileu održat će se poslovni susret hrvatskih i čileanskih gospodarstvenika te predstavnika tamošnjih poslovnih udruga. Fokus će biti na uspostavljanju poslovnih odnosa, razumijevanju regulatornog i poslovnog okruženja te mogućnosti suradnje.

"Jedno od najznačajnijih stranih ulaganja u Hrvatskoj dosad je ulaganje čileanskih Hrvata, obitelji Lukšić, u hrvatski turizam, a nova ulaganja hrvatskog iseljeništva u Čileu u RH bila bi od velike važnosti. Vidim hrvatsku zajednicu u budućnosti kao važnu poveznicu između dviju država i vjerujem da ćemo iskoristiti brojne mogućnosti za daljnje jačanje gospodarskih aktivnosti.Mogućnost suradnje postoji u nekoliko područja, posebice u energetici, elektroprivredi, kemijska i farmaceutska industrija, informatika, prehrambena i obrambena industrija," rekao je Luka Burilović, predsjednik HGK .

U hrvatskom izaslanstvu su i Saša Muminović , zagorski poduzetnik koji vodi oroslavsku tvrtku AquafilCRO, proizvođača regeneriranog najlona, ​​te Aquafil Chile, tvrtku koja od prošle godine posluje u Čileu u sklopu Aquafil grupe, pionira kružno gospodarstvo.

"Čileanska vlada dodatno potiče i potiče strane investicije te želi postati predvodnik zelene ekonomije u regiji. Iako je zemljopisno za nas ovo jedno od najudaljenijih tržišta, ne smijemo zanemariti činjenicu da više od 300.000 ljudi hrvatskih korijena živi u Hrvatskoj. živjeti u Čileu, što stvara dodatne poslovne mogućnosti“, kazao je Muminović.

U sklopu manifestacije Catad'Or održat će se posebna prezentacija hrvatskog turizma u Hrvatskom klubu Estadio Croata.

"Ovo je prilika da se Hrvatska na čileanskom tržištu predstavi kao popularna i poželjna turistička destinacija na Mediteranu. Čileanskim turoperatorima, turističkim agentima, novinarima i blogerima o putovanjima, uoči ljetnih godišnjih odmora i sezone putovanja, predstavit ćemo sveukupno Hrvatska turistička ponuda s posebnim naglaskom na nautički turizam, a s obzirom na to da Čileanci vole ploviti, cijene kristalno čisto more, netaknutu prirodnu ljepotu otoka te vole putovati u zemlje u kojima se osjećaju sigurno, ovo je i prilika za predstavljanje bogatu i raznoliku hrvatsku turističku ponudu brojnim hrvatskim iseljenicima i pripadnicima hrvatske zajednice kojih u Čileu ima preko 200.000 ljudi, od kojih mnogi još nisu posjetili zemlju svojih predaka“, rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice . , dodajući da je u dosadašnjem dijelu godine s čileanskog tržišta ostvareno preko 15.200 dolazaka i 45.500 noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 17 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima. .

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.