Promotorica Marija Vukelić u Vinskoj srijedi predstavila vina Vinarije Senjanović s Visa

Promotorica Marija Vukelić u Vinskoj srijedi predstavila vina Vinarije Senjanović s Visa

 

U zagrebačkom restoranu „Frida“ viška vinarija Senjanović predstavila je 13. prosinca u Vinskoj srijedi Marije Vukelić redizajnirane etikete, vina aktualnih berbi ali i nekih novih berbi koje će tek doći na stolove vinoljubaca. Već poznata po odličnim vugavama i plavcima, nastalih od grožđa s viških pješčanih polja, Senjanovići svoje loze njeguju i vina stvaraju sa strašću, znanjem i dušom – a vinski znalci to prepoznaju i prate ih vjerno već godinama. 

O toplim viškim vinima – kuču, vugavama i plavcima, govorili su otac i sin, Milan i Ante. Vinar Milan Senjanović ispričao je svoju priču „bijega“ iz Splita na otok, gdje je, nakon gradskoga užurbanoga života našao mirniji ritam u Tihobraće polju; ondje kupio zemlju, posadio vinograde i posvetio se vinogradarstvu i vinarstvu sa suprugom. Vinski „hobi“ započet 2003. godine ubrzo je prerastao u posao: vinogradi se danas protežu na 1,5 vlastitih hektara, još toliko hektara je u zakupu, a dio grožđa otkupljuje se od kooperanata pa ukupna proizvodnja godišnje doseže do 20.000 butelja vina.  

Senjanovići nastavljaju svoj put obiteljske vinarije s vinima vrhunske kvalitete: u vinograde i podrum polako ali sigurno zakoračio je mlađi sin Ante, po struci arhitekt, u slobodno vrijeme  i „čuvar tradicije“ s kolegama u viškoj udruzi „Dragodid“ gdje se istražuje suhozidna baština i čuva umijeće gradnje suhozida poznavanjem lokalnih tradicija.  Ante s ocem prati razvojni put loze, sazrijevanje grožđa, sudjeluje u berbi i promišlja kako napraviti odlična teroarska vina i u najizazovnijim godinama, kojih će, čini se, prema globalnim smjerovima, biti – sve više.  Ante je autor loga vinarije osmišljenog prema fotografiji oca u polju, a redizajn etikete je izradila dizajnerica Benedetta Agostoni, Talijanka sa zagrebačkom adresom. Ona je, u suradnji s Antom,  prilagodila prvobitnu ideju (etiketu) prebacivši je u moderniju i uočljiviju bijelu boju i dodavši u „slijepom tisku“ trs u tipičnom trokrakom viškom uzgojnom obliku – koji, pod dodirom odaje dojam hrapavosti starog drveta loze.   

Večer je započela bijelim vinom Kuč 2022, potpunom novošću za većinu gostiju. Izvorna je to stara dalmatinska sorta zvana još trbljan. S obzirom na velike prinose, najčešće se spajao s drugim bijelim dalmatinskim sortama, tako da je iznenađenje veće kada se kuša - sam. Vino je mineralno, osvježavajuće i ptko. Odlično za aperitiv ali i za pratnju ribljim predjelima.

Nakon kuča, slijedila je moćna viška Vugava 2022, zlatno žute boje, mirisna, voćna, s notama mediteranskoga bilja: posjetitelji su je opisali kao opojno vino, mednih nota, bogatog okusa. Poslužena je uz Fridin tapas od burrate s prženim pistacijem i maslinovim uljem. Ovom prigodom pretpremijerno je kušana Vugava 2023, iz inoks spremnika, s već izraženim jakim karakterom i moćnim tijelom (14,5% alkohola!) – na tržištu se očekuje na ljeto 2024. Plavci obitelji Senjanović pokazuju moć i karakter sorte, teroara ali i ugodnu pitkost. Posađeni su na Tihobraće polju, na putu iz Visa prema Milni. Na degustaciji su bilačak tri „Plavca Tihe Braće“, godišta 2018., 2019., 2020. Degustacija je bila posložena prema njihovu tijelu i alkoholu (od 14 do 16%.). Kod plavaca se najviše osjećaju klimatske promjene,  puno je tu viškoga sunca i topline koji daje alkoholnu moć vinu. Ipak, usprkos toj snazi, kod plavaca Tihe braće posebno je naglašena mekoća okusa, rezultat specifične klime i pješčanoga tla: pijesak slojevito propušta kišu kad je ima previše, a kada ljeti zavlada suša – vraća lozi vodu upravo koliko joj treba. Pijesak viškim vinima daje „terroirski“ prepoznatljivi štih. Uz plavce je kuhinja restorana Frida poslužila ukusne tapase od tune i roastbeefa. Tri plavca definirana  su svojim različitim godištima, neki su voćniji, neki džemastiji, u nekim su još izražene arome barrique bačvica gdje odležavaju  najmanje godinu dana - ali svaki od njih nosi Vis u svome tijelu i u svakom gutljaju. Plavac Tihe braće 2018 Vinum Levius još se može ponegdje naći na tržištu (i u vinariji), Plavac Tihe braće Vinum Plenum 2019 upravo dolazi, a Plavac 2020 pričekat ćemo još nekoliko godina, dok sazrije u boci - i izađe onda kad Senjanovići odluče da je došlo njegovo vrijeme. „Najmanje tri godine u boci bilo bi idealno, -  naglašavaju  Senjanovići  -  a ako bude moguće, dulje sazrijevanje će plavcu dobro činiti, jer -  vjerujte, isplati mu se dati vremena“.

Iznenađenje večeri bili su kolači Viški cviti  zaokruživši  slatki teroarski dio viške priče, koja je, ovom prigodom završila za zagrebačku publiku svečanim „otvorenjem“ nove web stranice vinarije Senjanović – senjanovic-vina.hr . Uz klasične rubrike i informacije o vinariji, važna je stavka „dućan“ – što znači da možete i online naručiti vina aktualnih berbi  i – dostava će vam ih donijeti na kućni prag.  Ipak, ako vam se pruži prigoda, najbolje je vina kupiti ondje gdje nastaju, u samoj vinariji, jer onda doživite ono što vino doista jest:  polje, zemlja, vinograd, loza, list, cvijet, grozd, bačva, boca – i naravno čovjek, bez kojega nema ni polja, ni loze, ni vina.

Stoga je, nakon ispričane viške priče, kušanja vina uz fotografije vinograda na velikom TV ekranu i pregleda nove web stranice – slijedio poziv Ante i Milana Senjanović da gosti dođu na otok, osjete „terroir“, obiđu vinograde i podrum Senjanović.  Do posjeta Visu,odličnu Vugavu 2022 i Plavac Tihe Braće Vinum Plenum2019 moći ćete kušati u zagrebačkom restoranu Frida.  Za Badnjak, uz ribu, preporučamo vam vugavu, a plavac mali uz božićni ručak.  Sretne blagdane uz Senjanović vina.

 

Više na: senjanovic-vina.hr / Milan Senjanović 091 3391212

Foto: Julio Frangen / PR kontakt: Marija Vukelić 098 277301

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.