Ljeto je doba kad uživamo u bijelim vinima

Ljeto je doba kad uživamo u bijelim vinima

Ljeto je vrijeme kada mnogi uživaju u laganim, osvježavajućim pićima, a bijela vina često zauzimaju prvo mjesto na toj listi. Ova vina su izbor za tople ljetne večeri, radi njihove izražene svježine, laganih i voćnih aroma, te često niže razine alkohola.

Gavi je bijelo vino koje se proizvodi od autohtone sorte grožđa cortese i koje potječe iz talijanske regije Piemonte. Odlikuje se svježinom, mineralnošću i laganim aromama zelene jabuke, limuna i breskve, te notama bijelog cvijeća i badema, što ga čini pratiteljem ljetnih jela.

PECORINO I FALANGHINA. Talijanska regija Abruzzo obiluje vinima od lokalnih bijelih sorti grožđa koje su u poslijednje vrijeme sve popularnije, a zahvaljujući bogatim voćnim i cvjetnim aromama za uživanje u ljetnim večerima. Mlada vinarija Collefrisio, specijalizirala se za proizvodnju vina od tih sorti, kao monosortnih vina ili kupaža.

Assyrtiko je bijela sorta grožđa koja potječe s grčkog otoka Santorini. Sorta se proslavila zbog svojih visokih kiselina i osvježavajućeg karaktera. Zahvaljujući bogatim aromama limuna, grejpa i zelene jabuke, te mineralnosti koja mu daje dodatnu dubinu, assyrtiko je izvrstan partner za morske plodove, posebno školjke ribu na žaru, salate i lagane tjestenine.

Soave je bijelo vino koje se proizvodi od sorte garganega i koje dolazi iz talijanske regije Veneto, a poznato je po svom laganom tijelu i elegantnoj strukturi. Vina se odlikuju cvjetnim notama te suptilnim aromama citrusa i breskve, a često posjeduju i dozu mineralnosti, koja dolazi od tla vulkanskog porijekla u regiji. Kao aperitiv ili uz obrok, Soave donosi dašak talijanske elegancije.

Fiano i greco su bijele sorte vina koje potječu iz talijanske regije Kampanija. Fiano nudi bogate arome zrelih breskvi, meda i naranči, a kompleksnost, uz izražene kiseline i mineralnost, čini ga zanimljivim za

sve one koje traže dublje okuse tijekom ljetnih večeri. Greco pruža svježinu, obiluje notama breskve i badema, a krasi ga i suptilna mineralnost. Oba vina je lako kombinirati uz razne ljetne obroke, što ih čini odličnim partnerom za uživanje na suncu.

U vinu ljeti treba uživati samo u večernjim satima kada sunce zađe negdje na terasi u dobrom društvu jer vino je društveno Ovaj izbor ljetnih vina je iz mivine vinske galerije.

Foto: Miva

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.