Plešivica: Vinsko druženje kod Vučinića uz portugizac

Plešivica: Vinsko druženje kod Vučinića uz portugizac

Na Plešivici tridesetak kilometara od Zagreba na OPG-u Zdenka Vučinića, Udruga Portugizac, organizirala je vinsko druženje u povodu početka berbe portugizca.

Okupili su se vinari i novinari, trgovci i drugi uvanici koje su najprije pozdravili predsjednik i tajnik Udruge portugizac Plešivica, Josip Braje i Željko Gregorić.

Ljubitelji vina znaju da su kraj listopada i početak jeseni rezervirani za mlado vino.portugizac koje je spremno za kušanje. Ljubitelji crne kapljice uživaju u njegovoj mladosti, a oni koji ga proizvode u njegovom brzom plasmanu na tržište.

Nekada, kada se nije toliko stručno radilo u vinogradu i u podrumu, smatralo se da portugizac treba popiti do Nove godine.

Zagrepčani oduvijek vole portugizac. Kada je prije mnogo godina Nenad Jandić organizirao festivale portugizca Zagrebu sve bi se prodalo u dva dana. Prvi koji bi ostao bez vina bio je Franjo Gregorić. Danas je u Udruzi portugizac petnajest vinara. Nekada su se na ulazima u zagrbačke restorane nalazile obavijeti "Stigao portugizac" , baš kao u Frncuskoj gdje se u isto vrijeme nudi mlado vino Beaujolais nouveau.

Foto: Zoran Lutz

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.