Pjenušavo perlanje kod Šembera

Pjenušavo perlanje kod Šembera

 

U predbožićnom i novogodišnjem ozračju kada se otvara najviše pjenušaca novinari iz desetak redakcija u organizaciji Udruge za kulturu stola G. E. T: (gastronomija, enologija, turizam) posjetili su više vinarija na Plešivici, tridesetak kilometara od Zagreba. Na Plešivici ima stotinjak vinara a u Pavlovčanima, malom selu živi obitelj Šember. Posljednjih godina bave se uglavnom pjenušcima, tako da su sada uz obitelj Tomac najveći proizvođači pjenušavih mjehurića na ovom području.

Kušalo se pjenušac od crnog pinota napravljen na bijelo i pjenušac od starih sorata a onda i iz arhive pjenušac također od starih plešivičih sorata iz 2005. godine. Kušalo se i četiri varijante ranjskog rizlinga i to iz klasične drvene bačve, polusuhi Ice iz inoxa, maceriran iz drvene bačve i šest mjeseci odležavan u amfori, pa dvije godine u drvetu i još godinu dana u boci.

Šemberovi pune godišnje 40 tisuća boca pjenušca. Inače obitelj Šember odnedavno ima novi podrum u koji je uloženo 2,3 milijuna kuna od čega je odobreno 35% iz vinske omotnice. Podrum je na 320 četvornih metara kapaciteta 60 000 boca a sada je u njemu 25 000. Obitelj Šember planira u sljedeće dvije godine zasaditi još 3 hektara vinograda. Obitelj Šember poznata je po pjenušcima a na otvorenju podruma predstavljen je i novi pjenušac Pavel koji je odležavo četiri godine i koji se sastoji od 90% chardonneya i 10% Plaveca žutog koji je ime je dobio po crkvi Sv.Pavla na brijegu iznad podruma.

Cijela obitelj Šember posvećena je vinogradarstvu i vinarstvu a Lucija Šember bila je i vinska kraljica Zagrebačke

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.