Rasprava o odgodi brexita

Rasprava o odgodi brexita

Veleposlanici država članica EU-a sastat će se poslijepodne kako bi razgovarali o tome hoće li odgoditi brexit nakon što je britanski premijer Boris Johnson na led stavio proces ratifikacije sporazuma o razdruživanju od EU-a.

Sporazum o razdruživanju prošao je sinoć prvu prepreku u britanskom parlamentu, ali su zastupnici potom odbacili rok od tri dana koji je Johnson predložio za razmatranje zakonskog okvira za njegovu primjenu. Johnson je od EU-a zatražio odgodu brexita do 31. siječnja jer ga je na to prisilio zakon usvojen u britanskom parlamentu u rujnu. No on to osobno ne želi.

Odluka o duljini potencijalne odgode brexita na sastanku veleposlanika EU-a nije vjerojatna, ali nije i nezamisliva, rekao je jedan diplomat. Postoji i mogućnost fleksibilne odgode po kojoj bi Britanija mogla napustiti EU čim sve strane ratificiraju sporazum.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk preporučio je europskim čelnicima da pristanu na odgodu brexita. Niz država članica kazao je da će pristati na odgodu ako Johnson bude imao opravdane razloge, kao što su novi izbori.

Francuski i njemački izvori poručili su da su te dvije zemlje sklone odgodi od nekoliko dana kako bi britanski parlament dovršio postupak prihvaćanja sporazuma koji je Johnson postigao s Europskom unijom.

Prema poslovniku, procedura može trajati od šest tjedana do šest mjeseci, pa je sigurno da brexit neće stupiti na snagu za osam dana. Prije toga premijer Boris Johnson zaprijetio je da će raspisati izbore ne bi li izvršio pritisak na parlamentarce. 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/552507/veleposlanici-eu-a-raspravljat-ce-poslijepodne-o-odgodi-brexita

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.