Predsjednik Vlade u Ženevi boravi u povodu sastanka na vrhu o temi „Strateški dijalog o zapadnom Balkanu“

predsjednik Vlade

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji u Ženevi boravi u povodu sastanka na vrhu u organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma o temi „Strateški dijalog o zapadnom Balkanu“ po dolasku je novinarima rekao kako je riječ o formatu međunarodnoga dijaloga koji Svjetski gospodarski forum organizira već neko vrijeme s liderima država jugoistoka Europe, ali i drugim zemljama.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković susreo se s predsjednikom Svjetskog gospodarskog foruma Borgeom Brendeom s kojim je razgovarao o gospodarskim trendovima i reformama u Hrvatskoj, situaciji u susjedstvu i proširenju EU-a te prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.  Potom će sudjelovati na večeri sudionika sastanaka na vrhu.

"Razgovarat ćemo o trenutnim europskim perspektivama naših susjednih zemalja nakon zadnjeg Europskog vijeća kada, nažalost, nije bila donesena odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Prigoda je to da ih upoznam s našim planovima za predsjedanje idućih šest mjeseci, a posebno za sastanak na vrhu u Zagrebu u svibnju. Želim u izravnom razgovoru s kolegama ocijeniti kakvo je njihovo raspoloženje, što očekuju i kako su zaista primili odluku o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji te da se znamo zajednički postaviti prigodom idućih rasprava na razini Europske komisije", rekao je Plenković.

Upitan koje teme očekuje rekao kako će sve teme biti na dnevnom redu, ali dominantno refleksije zadnjeg Europskog vijeća, kao i jačanje gospodarska suradnje.

Dodao je da  Svjetski gospodarski forum želi kroz svoje aktivnosti potaknuti ekonomsku suradnju i ekonomski razvoj država jugoistoka Europe te dodao da je riječ o jednoj od najutjecajnijih nevladinih organizacija koja okuplja gospodarsku i političku skupinu ljudi svijeta.

"Hrvatsku dobro vide, prepoznaju, želimo dogovoriti i naš nastup u vrijeme kad ćemo predsjedati Vijećem EU-a na idućem sastanku na vrhu, a znate i sami da je Svjetski gospodarski forum predvodnik intelektualnih, znanstvenih i stručnih rasprava. Na taj način pratimo svjetska kretanja i zato je dobro biti ovdje i biti dio globalne priče."

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.