U sklopu Predsjedništva RH organizirat će se neformalni sastanak ministara za konkurentnost

rimac

 Kao što je uobičajeno, tijekom predsjedavanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, uz dva redovita sastanka ministara nadležnih za konkurentnost u Bruxellesu, bit će organiziran neformalni sastanak ministara za konkurentnost (istraživanje) na 3. i 4. veljače  u Zagrebu.  Program predviđa da čelnici delegacija prvog dana, 3. veljače, posjete Tvornicu električnih automobila Rimac kako bi proizveli prvi automobil koji je Hrvatska proizvela i izvela kao zemlja, nakon čega će uslijediti svečana večera u muzeju Mimara, dragocjeni primjer Neorenesansna palača.

Sutradan, 4. veljače, održavat će se ministarska rasprava na temu krvotoka mozga i vizije budućeg europskog istraživačkog prostora.
Kruženje mozga je pozitivan oblik mobilnosti koji uključuje znanstvenike i istraživače koji svojim pokretom doprinose širenju postojećeg znanja i apsorpciji novih znanja. Fokus je na privlačenju talenata iz cijelog svijeta i razmjeni znanja u državama članicama.
Tema će se raspravljati iz perspektive dobrobiti istraživača (socijalna i radna prava), suradničkih mreža (uključujući intersekcionalnost i interdisciplinarnost), povećanog sudjelovanja istraživača i istraživačke zajednice u relevantnim istraživačkim i inovacijskim programima i komplementarnim djelovanjem u obliku mjera na nacionalnoj razini koje podržavaju cirkulaciju mozga. Predviđena su dva ključna govornika: Philippe Busquin i Mate Rimac. Bivši povjerenik Europske komisije Busquin sudjelovao je u pokretanju Europskog istraživačkog prostora (EIP) 2000. U svom govoru na 20. obljetnicu dat će pregled onoga što je učinio do sada i svoju viziju, a o učinkovitoj cirkulaciji mozga kao dio novog EIP-a govorit će Rimac.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.