Nestašica hrane, lijekova, problemi u lukama; 'procurili' vladini dokumenti o rizicima Brexita bez dogovora

Nestašica hrane, lijekova, problemi u lukama; 'procurili' vladini dokumenti o rizicima Brexita bez dogovora

Velika Britanija bi za manje od 75 dana trebala napustiti Europsku uniju. Uoči tog događaja u časopisu Sunday Times procurilo je navodno izvješće koje otkriva pogubne učinke koje bi Brexit mogao imati na zemlju

Izvješće je, među ostalima, prenio i CNN. U njemu stoji da će se Ujedinjeno Kraljevstvo vjerojatno suočiti s nestašicom hrane, goriva i lijekova ako napusti EU bez prijelaznog sporazuma. Prognoze su to koje je prema pisanju Sunday Timesa sastavio kabinet pod kodnim nazivom "Operacija Yellowhammer"(operacija "žuti čekić"). Dosje predviđa i uvođenje tvrde granice u Irskoj te ozbiljne poteškoće u putovanjima u britanskim lukama koji bi mogli trajati i do tri mjeseca.

Prema izvješću koje prenosi i CNN, problema će biti i s medicinskim zalihama koje stižu iz Europe, u pitanje će doći njihova isporuka kojoj prijete velika zakašnjenja. Prema izvješću smanjit će se i dostupnost svježe hrane, što će prouzrokovati rast cijena, objavio je Sunday Times citirajući izvješće, u kojemu se, među ostalim, spominje da su javnost i tvrtke uglavnom nespremni za brexit bez sporazuma. Dodaje se i da je rastući "umor od izlaska iz EU-a" omeo planiranje nepredviđenih situacija. 

- Ovo nije "Projekt strah", ovo je najrealnija procjena onoga s čime se javnost suočava bez sporazuma, rekao je neimenovani visoki vladin dužnosnik za Sunday Times, napominjući da je riječ o vjerojatnim, razumnim scenarijima, ne najgorim.

Glasnogovornik Downing Streeta za CNN nije htio komentirati dokumente koji su procurili. CNN navodi da su neki već osporili točnost izvještaja objavljenog u Sunday Timesu. Iz Vlade Gibraltara, prekomorskog teritorija Ujedinjenog Kraljevstva, za CNN su rekli da sastanci koji se spominju nisu aktualni i da se temelje na planiranju "najgorih scenarija" s kojim su se "već pozabavili".

Sunday Times, s druge strane, navodi da je dobio dokument sastavljen ovog mjeseca u uredu vlade pod gore spomenutim šifriranim nazivom "Operacija Yellowhammer", a koje nudi "rijedak pogled na prikriveno planiranje koje provodi vlada kako bi spriječila katastrofalni kolaps u nacionalnoj infrastrukturi". U tekstu se dodaje i da taj "osjetljivi" dokument daje najcjelovitiju procjenu spremnosti Velike Britanije za brexit bez dogovora.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/535731/nestasica-hrane-lijekova-problemi-u-lukama-procurili-vladini-dokumenti-o-rizicima-brexita-bez-dogovora

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.