U istarskoj županiji Ministrica Žalac potpisala ugovore za projekte vrijedne 100 milijuna kuna

istra

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac posjetila je 27. srpnja Istarsku županiju i grad Pulu gdje se sastala sa županom Valterom Flegom i gradonačelnikom Borisom Miletićem te svečano potpisala ugovore za četiri projekta na području Županije u vrijednosti 100 milijuna kuna, od čega je 49 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. 
Na sastanku sa županom Flegom i gradonačelnikom Miletićem, ministrica je razgovarala o provedbi mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) čiji je korisnik urbano područje grada Pule kojemu je za provedbu mehanizma na raspolaganju 23,5 milijuna eura, zatim o mogućnostima koje nudi Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata te o mogućnostima financiranja projekata u novom programskom razdoblju nakon 2020. 
Nakon sastanka održana je i svečanost potpisivanja ugovora za četiri projekta iz područja obnove prirodne baštine, nabavu autobusa i izgradnju hospicija ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna od čega je 49 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Ugovore su uz ministricu, župana i gradonačelnika potpisali i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric, biskup Porečke i Pulske biskupije mons. dr. Dražen Kutleša te Igor Škatardirektor Pulaprometa d.o.o., a potpisani ugovori za sljedeće projekte: ORKA-Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag, Javna ustanova Kamenjak,Limski zaljev-Održivo upravljanje zaštićenim područjima, Općina Vrsar,Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice, PULAPROMET d.o.o. za prijevoz putnik Izgradnja ustanove za palijativnu skrb - Hospicij u Puli, Porečka i Pulska biskupija. 
Ministrica Žalac tom je prilikom zahvalila županu i gradonačelniku na pozivu te pohvalila suradnju, a posebno istaknula uspješnost Istarske županije u povlačenju EU sredstava: „Do sada je u okviru financijskog razdoblja 2014.-2020. ugovoreno 103 milijuna eura iz EU fondova za 200 projekta u okviru operativnih programa te više od 51 milijun eura iz Programa ruralnog razvoja.“ 
Osim toga, ministrica se osvrnula i na novi paket zakona koji je Vlada jučer uputila u saborsku proceduru te istaknula: „Donošenjem novih zakona, pojednostavljenjem procesa, redovitim ugovaranjem i raspisivanjem novih natječaja, osigurat ćemo ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva Hrvatske vodeći računa o specifičnostima svakog područja kako bi se osigurao oporavak i razvoj svih gospodarskih potencijala.“ 
Župan Flego i gradonačelnik Miletić naglasili su kako se vesele konkretizaciji i provedbi projekata za koje su danas potpisali ugovore te kao domaćini zahvalili ministrici i njezinim suradnicima na dolasku i dosadašnjoj suradnji kao i na vrlo konstruktivnom sastanku.
  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.