Potencijal hrvatskih tvrtki za konzalting u energetici

Potencijal hrvatskih tvrtki za konzalting u energetici

„Za Hrvatsku je ovo područje izuzetno zanimljivo jer je raznolikost uvoza energije sastavni dio energetske sigurnosti. Iz Azerbajdžana, Kazahstana i Rusije već desetljećima uvozimo naftu i plin. No, u 21. stoljeću ne možemo se i ne smijemo zadovoljiti uvozom. Mogućnosti Hrvatske su u ekspertizi, konzaltingu i tehnologijama koje je uspjela sačuvati naša domaća naftna i plinska industrija. Snaga i potencijal naših tvrtki je u tome da imaju visoko educirane kadrove s dovoljno znanja i iskustva za angažman u naftnim i plinskim projektima u zemljama Euroazije,“ rekla je potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj povodom otvorenja drugog Međunarodnog energetsko-bankarskoga foruma „Europska unija - Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive“, koji se od 27. do 28. rujna održava u Splitu u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije i pod pokroviteljstvom HGK i Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Na Forumu će se okupiti članovi akademske zajednice, predstavnici ministarstava i gospodarstva, domaći i inozemni stručnjaci za energetiku, predstavnici naftnih kompanija te financijskih korporacija radi uspostavljanja novih znanstvenih i poslovnih kontakata, poticanja suradnje te rasprave o mogućnostima ulaganja u projekte.

„Jug Euroazije ima veliki broj sunčanih sati godišnje i u toj regiji postoji neiskorišteni solarni potencijal, potencijal energije vjetra, kao i potencijal u geotermalnoj energiji. Tu također vidimo poslovni interes za hrvatske tvrtke,“ napomenula je Čagalj.

U kontekstu energetike Europska unija prepoznaje veliku važnost zemalja središnje Azije i šire Euroazije, koje su dio Južnog energetskog koridora ili se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini. Stoga je Forum fokusiran na energetski potencijal Euroazije i njezin utjecaj na interese EU, s posebnim osvrtom na kaspijsku regiju u kojoj su značajni energetski igrači Azerbajdžan i Kazahstan. Svrha Foruma je i promišljanje o mogućnosti ulaganja i poslovanja stranih tvrtki u Hrvatskoj, kao i hrvatskih kompanija u državama Euroazije, te uspostavljanju novih kontakata na međunarodnoj razini.

„Hrvatske tvrtke naftne i plinske industrije već su učvrstile svoj status pouzdanih partnera za kompanije ne samo na domaćem i tržištima srednje i jugoistočne Europe, već i na tržištima Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike, Dalekog Istoka, Rusije i Meksika. Naši inženjeri imaju dugogodišnje radno iskustvo, dragocjeno znanje i potrebne certifikate,“ rekao je predsjednik Zajednice proizvođača opreme i davatelja usluga u naftnoj i plinskoj industriji HGK Mlađan Kordun povodom panela koji će se održati u sklopu Foruma na temu prilika za energetsku suradnju Hrvatske i zemalja Euroazije.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.