Više od pet tisuća poduzetnica Jugoistočne Europe objedinjuje svoje aktivnosti i suradnju za uspjeh na realnom tržištu

Više od pet tisuća poduzetnica Jugoistočne Europe objedinjuje svoje aktivnosti i suradnju za uspjeh na realnom tržištu

Više od 5000 poduzetnica jugoistočne Europe koje zastupaju četiri najaktvnije i po članovima najbrojnije asocijacije ovog dijela Starog kontinenta od danas zajednički djeluju radi što učinkovitijeg poslovnog angažmana na realnom tržištu. Riječ je o poduzetnicama (ali i svim onim ženama koje žele to postati) iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Hrvatske, čije su predstavnice potpisale danas u Sarajevu Sporazum o zajedničkoj suradnji i djelovanju.

U ime Hrvatske sporazum je potpisala Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra uz svoje kolegice iz država jugoistočne Europe na čelu najaktivnijih poduzetničkih asocijacija - "Poduzetnice IN" iz Bosne i Hercegovine, kojeg predstavlja Adisa Tufo iz Sarajeva, „Promocija zdravog života“ na čelu s poduzetnicom Sofijom Bajić iz Novog Sada, “ “Društvo Miniaturna - Mala misao, velika djela”, na čelu sa slovenskom poduzetnicom iz Ljubljane Zori Jakolin.

Ovim sporazumom žene u poduzetništvu jugoistočne Europe pokazale su ne samo volju za zajedničku suradnju bez obzira na činjenicu da dolaze iz različitih država, da su različitih nacija, vjeroispovijesti, ali i povijesnog zaleđa, nego prije svega beskrajnu želju da kroz poslovne aktivnosti dovedu gospodarsku i političku stabilnost na višu razinu u ovom dijelu Europe.

Sporazum je temelj jačanja suradnje među ženama, kao i međusobnog uvažavanja bez obzira na države iz koje dolaze, korak više u unapređenju poslovnog angažmana žena, ali i smanjenja pa i dokidanja diskriminacije koju žene doživljavaju u mnogim segmentima djelovanja u ovom dijelu Europe.

Sporazumom je definirano i zajedničko djelovanje od sada u području četiri države poput:

  • inovativnoga i konstruktivnoga umrežavanja poduzetnica jugoistočne Europe
  • snažne motivacije za pokretanje i razvoj poduzetništva u žena
  • logistike za promociju i razvoj poduzetničkih aktivnosti žena ovog dijela Europe
  • razmjene iskustava i zajedničkog djelovanja
  • kreiranja novih tržišnih poslovnih suradnji i prilika
  • provedbe kontinuiranih edukacija kao najboljeg ulaganja u poduzetništvo
  • angažiranije poslovne aktivnost žena
  • poticanja konkurentnosti i izvrsnosti među poduzetnicama
  • smanjenja marginaliziranog položaja žena u poslovnom svijetu u mnogim društvenim sredinama
  • otvaranja mogućnosti za učinkovito pozicioniranje ženskih poduzetničkih aktivnosti u Europskoj Uniji

Na potpisivanju Sporazuma Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra je izjavila kako je ovo tek formaliziranje dvije godine duge suradnje među najbrojnijim asocijacijama jugoistočne Europe i korak više na zajedničkom djelovanju koje je i do sada pokazalo brojne učinke

Mi smo četiri žene, majke, poduzetnice, iz četiri države, četiri nacije, četiri jezika, tri vjeroispovijesti, ali samo jedna želja – zajednički rad i međusobna suradnja do jednog cilja – razvijeno poduzetništvo, posebice u žena kao preduvjet ne samo iznimno kvalitetnog egzistencijalnog standarda, nego i mira te stabiliteta na prostoru Jugoistočne Europe. Mnoge su do sada žene ispisivale povijest svijeta na konstruktivan, miroljubiv i inovativan način – a ovo je naš korak u tom pravcu – kazala je nakon potpisivanja sporazuma direktorica Virutalnog ženskog poduzetničkog centra.

Potpisnice Sporazuma o zajedničkom djelovanju ove regionalne inicijative najavile su prve svoje aktivnosti: promociju prve slikovnice koja uči o poduzetništvu Jugoistočne Europe „Ja sam mali poduzetnik“ autorice Sanele Dropulić na Svjetski dan poduzetnica 19. 11. u Zagrebu, a nakon toga i diljem regije, kao i sudjelovanje te organizaciju regionalnih B2B susreta poduzetnica u Rogaškoj Slatini 07. – 09. 12. 2018. godine, uz cijeli niz zajedničkih projekata na edukaciji budućih i sadašnjih vlasnica tvrtki i obrta, te sudjelovanje na četvrtom po redu Kongresu poduzetnica koji će se, kao najveća poslovna manifestacija žena u biznisu jugoistočne Europe, održati u Zagrebu 08. ožujka 2019. godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.