Najavljena konferencija jadransko-jonskih komora, gradova i sveučilišta

Najavljena konferencija jadransko-jonskih komora, gradova i sveučilišta

''Konferencija koju danas predstavljamo okuplja različite mreže i područja civilnog društva – gospodarstvo, javnu upravu i obrazovanje, iz osam zemalja jadransko-jonske regije. Dijelimo neke korijene, po mnogim pokazateljima se razlikujemo, ali je sigurno da jedni bez drugih ne možemo i da jedni druge trebamo za daljnji razvoj. Zato ćemo na predstojećoj konferenciji pokušati dati odgovore na pitanja od najvećeg zajedničkog interesa, poput mobilnosti stanovništva, boljeg povezivanja regije, plavog gospodarstva, održivog turizma ali i brojna druga'', rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, predsjednica HGK Županijske komore Split te predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora Mirjana Čagalj na današnjoj konferenciji za medije u HGK Županijskoj komori Split, kojom je najavljena 1. zajednička konferencija foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta koja će se od 16. do 18. listopada održati u Splitu.

 Navedene tri mreže, Forum gospodarskih komora, Forum gradova te mreža sveučilišta – UniAdrion, predstavljaju 127 tijela i institucija iz osam zemlja jadransko-jonskog područja (Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Grčka i Srbija) te su, uz podršku i koordinaciju Stalnog tajništva Jadransko-jonske inicijative, identificirana kao ključni dionici Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR). Prva zajednička konferencija korak je naprijed u njihovom dosadašnjem radu, s ciljem jačeg povezivanja, učinkovitije provedba Strategije te u konačnici prosperiteta regije.

 Glavni organizatori konferencije su Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora i Hrvatska gospodarska komora, odnosno Županijska komora Split, u suradnji s Gradom Splitom.

 ''Ova regionalna konferencija koju su gospodarske komore potaknule na čelu s potpredsjednicom Čagalj događa se u pravom trenutku i predstavlja pravi put i okvir za razgovor i rješavanje najvažnijih problema regije. Naime, suradnja na razini komora, gradova i sveučilišta o mnogim konkretnim pitanjima može dati okvir i alat za njihovo rješavanje na političkoj razini. Predstojeća konferencija dovest će u Split važne sudionike iz zemalja regije te pozicionirati drugi grad u državi na mjesto koje zaslužuje i na kojem ga želimo vidjeti, kao motor  razvoja i magnet za privlačenje svih relevantnih čimbenika od značaja za razvoj ove regije sjajnog potencijala'', rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

 

Središnji događaj konferencije, pod nazivom ''Korijeni i putevi: prošlost, sadašnjost i budućnost za jadransko-jonsku regiju'', je u srijedu, 17. listopada, kada će se u jutarnjim satima, održati dva panela: Ljudi u pokretu i Regija u pokretu, koji će se baviti suvremenim oblicima mobilnosti (poslovne, turističke, studentske, sportske i dr.) te različitim mogućnostima povezivanja regije.

 U popodnevnim satima održat će se sedam okruglih stolova, posvećenih temama od zajedničkog interesa za regiju: Plavi rast, Povezivanje regije, Kvaliteta okoliša i poljoprivreda, Održivi turizam, Poduzetništvo žena, Društveni izazovi i Ekonomske analize. Očekuje se sudjelovanje 500-tinjak sudionika iz osam zemalja regije, renomiranih stručnjaka, predstavnika nadležnih ministarstava, zastupnika u Europskom parlamentu, predstavnika gospodarskih komora, gradova i sveučilišta te predstavnika tvrtki – gospodarstvenika.

 Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, pet hrvatskih ministarstava (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture), te uz podršku AI-NURECC inicijative i Europske komisije.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.